SLASTICE s makom posebno su nam drage - od mak rolica koje su nas oborile s nogu do poppy kocki, kolača koji je osvojio i "mrzitelje" maka. Sada smo pronašli još jedan koji se ne peče, a riječ je o mak torti (ili mak kolaču, ako ga radite u klasičnom protvanu) i stigao je kao naručen za vikend.
Recept je podijelila naša čitateljica Antonia Jagodić i u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila sliku ovog kolača koji i sami jedva čekamo isprobati ovog vikenda, a u nastavku saznajte kako se radi i što će vam za njegovu pripremu biti potrebno.
Potrebni sastojci
Kolač se sastoji od kuhane kreme i preljeva od čokolade i nije potrebno peći ga, pa je gotov u svega 15 minuta, a od sastojaka će vam trebati:
- mljeveni mak
- šećer
- vanilin šećer
- griz
- mlijeko
- maslac
- mljeveni keks
- bijela čokolada
- slatko vrhnje.
Kako se priprema
Mlijeko, mak, šećer i vanilin šećer skuhajte zajedno s grizom. Kuhajte desetak minuta dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i u vrelu kremu dodajte maslac. Dobro promiješajte. Zatim dodajte i petit keks i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Smjesu stavite u kalup promjera 22 centimetra i stavite u hladnjak.
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i njime prelijte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Kolač, odnosno tortu, prelijte čokoladom i ukrasite po želji, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.