Američki chef koji je radio za McDonald's otkrio recept za Big Mac umak

Foto: Shutterstock

MIKE HARACZ, bivši korporativni chef McDonald'sa na svom je Tik Tok profilu objavio recept za umak popularnog hamburgera Big Mac, no naglasio je kako se radi o njegovom receptu kako ovaj umak pripremiti kod kuće. Haratz, poznatiji kao "Big Mike", radio je u McDonald'su četiri godine, a bio je zadužen za razvijanje novih recepata te njihovu implementaciju u različitim zemljama. 

Nakon karijere u poznatom lancu postao je poznat na društvenim mrežama, gdje dijeli svoje recepte, a otvorio je i svoj burger bar. 

Mike nije prvi koji je otkrio domaću verziju i bazne sastojke kultnog umaka, već su ga ranije objavljivali bivši zaposlenici i otkrili sastojke od kojih se priprema, a razlika u receptima je tek u gramažama.

Inače, Big Mac je 1967. godine kreirao vlasnik franšize u Pittsburghu u Pennsylvaniji, a prvobitno je bio poznat pod nazivom "The Aristocrat" i "The Blue Ribbon Burger", a u narednim je godinama postao toliko popularan da je već godinu kasnije uveden u nacionalni meni McDonald'sa u Americi.

Recept za ovaj umak bio je stroga poslovna tajna do 2012. godine, kada je Dan Coudreaut, glavni kuhar McDonald'sa, na YouTubeu objavio video recept za umak, ali i cijeli Big Mac, koji je zapravo bio dio marketinške kampanje kojoj je cilj bio transparentnost i pokazivanje javnosti kako McDonald's koristi jednostavne i svima poznate sastojke. 

@chefmikeharacz Former #mcdonalds corporate chef’s homemade #BigMac sauce #recipe. #FYP #Food #Cooking #DIY #Secret ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Sastojci za umak

Za kućnu verziju umaka bit će vam potrebni:

  • majoneza
  • reliš od kiselih krastavaca
  • senf
  • mljevena paprika
  • alkoholni ocat
  • češnjak u granulama
  • luk u granulama
  • bijeli papar

Kako ga pripremiti

Sve što je potrebno je da sve sastojke u zdjeli izmiješate pjenjačom, do konzistencije umaka, a za jednostavan reliš od kiselih krastavca recept pronađite ovdje. Mike je komentirao kako se crvenkasta boja umaka ne dobiva od kečapa, nego od paprike, a poručio je i da je ovaj umak "najbliže što ćete doći" do sličnosti s originalnim umakom. Preporuka je da umak poslužite uz domaći hamburger.

Iako će umak okusom obogatiti hamburger, možete ga koristiti i kao prilog uz krumpiriće ili pržena i pohana jela, ribu ili lignje. 

Točne mjere i recept pogledajte ovdje i isprobajte koliko je zaista ovaj umak sličan originalu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.