Američki startup osmislio maslac napravljen od CO2 i vode

Foto: Shutterstock

STARTUP Savor sa sjedištem u Kaliforniji osmislio je maslac napravljen od CO2, a tvrde da ima jednako dobar okus kao i tradicionalni maslac, samo što za proizvodnju ovog maslaca nisu potrebne životinje.

Savor je, uz potporu milijardera Billa Gatesa, eksperimentirao sa stvaranjem biljnih alternativa sladoleda, sira i mlijeka, koristeći termokemijski proces koji omogućuje izgradnju molekula masti, stvarajući lance ugljičnog dioksida, vodika i kisika, a sada su najavili i biljnu alternativu maslaca.

Bolji za okoliš

Smanjenje potrošnje mesa i mliječnih proizvoda jedan je od ključnih načina na koji čovječanstvo može smanjiti svoj utjecaj na okoliš, budući da je stočarstvo značajan izvor stakleničkih plinova, a Savor kaže da će njihovi proizvodi imati znatno manji ugljični otisak od onih životinjskog podrijetla. 

Na njihovoj službenoj stranici opisan je i cijeli proces - započinju s ugljičnim dioksidom i koriste malo topline i vodika za formiranje lanaca, koji se zatim miješaju s kisikom iz zraka kako bi se napravile masti i ulja. "Tako dobivamo bogate, divne sastojke bez patnje životinja, plantaža palmi ili opasnih kemikalija. Sve na najučinkovitiji način, koji najmanje onečišćuje okoliš", piše.

>> Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš

Kathleen Alexander, Savorova izvršna direktorica, rekla je da su trenutačno u pretkomercijalnoj fazi i rade na regulatornom odobrenju kako bi mogli prodavati njihov maslac, za koji očekuju da će u prodaju krenuti tek sljedeće godine.

Alternative mesnim i mliječnim proizvodima postale su sve popularnije posljednjih godina, ali neke su podbacile u pogledu okusa, no Savor kaže da je okus njihovog maslaca sličan tradicionalnom maslacu. Ostaje za vidjeti hoće li naići na odobravanje javnosti kada i ako krene u prodaju.

>> Novinarka isprobala kobasice uzgojene u laboratoriju, ovo su njezini dojmovi

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.