Avokado vam često pocrni? Donosimo rješenje kako da ostane svjež

Foto: Shutterstock

MOŽDA ste primijetili kako avokado brzo promijeni boju iz intenzivne zelene u smeđu ako ga prerezanog ostavite na zraku. Okus će mu ostati isti, ali izgledom će biti malo manje privlačan. Inače, ta smeđa boja nastaje zbog oksidacije. Isto se događa, primjerice, s jabukama i krumpirima kada su prerezani i izloženi kisiku. Jabuku i krumpir možete potopiti u vodu kako bi zadržali boju, no kod avokada to nije rješenje. 

Kako čuvati prerezani avokado?

Ako vam je potrebna samo polovica avokada, drugu polovicu nemojte odvajati od kore. Ostavite unutrašnjost u kori koja će je štititi od propadanja. Gornju polovicu možete omotati prozirnom folijom i čuvati u hladnjaku. Tako će avokado ostati svjež barem dva dana.

Zanimljivo rješenje za prerezani avokado je čuvanje zajedno s lukom. Polovicu avokada stavite u zatvorenu posudu zajedno s narezanim lukom i stavite u hladnjak. Luk će usporiti proces propadanja. Naravno, ovako će avokado upiti intenzivan miris luka, no to nužno ne mora biti loše. Sve ovisi kako planirate upotrijebiti taj avokado.

Ako će to biti za guacamole, luk neće smetati. Kad smo već kod guacamolea, imamo jedan baš dobar recept, OVDJE je.

Ako ste avokadu već maknuli koru, imamo malo drugačiji savjet za čuvanje. Žlicom napravite pire od avokada i stavite ga u hermetički zatvorenu posudu. Umjesto poklopca stavite plastičnu foliju direktno na kašu od avokada pazeći da ne ostanu mjehurići zraka. Osim toga avokado možete pokapati i limunovim sokom, kiselina iz limuna će ga sačuvati od crnjenja. 

Kako sačuvati avokado na duži period?

Avokado možete bez problema zamrznuti. Napravite pastu od avokada koju ste začinili limunovim sokom, pa je prebacite u vrećicu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač. Možete si napraviti manje porcije i koristiti kad vam zatrebaju. Samo ga izvadite par sati ranije i ostavite na sobnoj temperaturi, ili pak preko noći u hladnjaku, da se otopi. Iskoristite u roku četiri mjeseca.

Cijeli avokado držite na sobnoj temperaturi

Za razliku od prerezanog avokada, cijeli držite na sobnoj temperaturi kako bi mogao pravilno dozreti. Nemojte ga stavljati u papirnatu vrećicu jer ćete tako ubrzati proces dozrijevanja. Ako cijeli avokado ne planirate uskoro koristiti, onda ga spremite u hladnjak. Niža temperatura usporava dozrijevanje i neće tako brzo omekšati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.