Bili smo na Fooling Around kod Esplanade, znamo što se sve nudi i po kojim cijenama

Foto: Leona Teodorović

DANAS službeno počinje zagrebački Advent, popodne će se upaliti prva adventska svijeća na Manduševcu, a navečer se pale lampice na Zrinjevcu. U tom duhu smo i mi počeli dan, pa smo se tako u prijepodnevnim satima zaputili na Oleander terasu hotela Esplanade. Tamo se, kao što smo već najavljivali, i ove godine održava Fooling around by Fuliranje, a mi smo ponovno istražili njihovu gastronomsku ponudu.

Da podsjetimo, najveća ovogodišnja novost je suradnja s udrugom JRE Hrvatska, što znači da će se posjetitelji upoznati s nekim novim, a zvučnim imenima. Iz murterske Konobe Boba sudjelovat će chef Vjeko Bašić, a iz bračkog restorana Lemongarden upoznat ćemo kreacije chefa Ante Udovičića. Osim njih, ponudu će predstaviti i chef korčulanskog LD Restauranta, kao i istarski restorani San Rocco i Meneghetti. 

Tu su i poznata zagrebačka imena, počevši od Esplanade Zagreb, Noela s Michelinovom zvjezdicom i Boogie Laba, uz Mason by Ivan Zidar, Gingle Bells, Rakijarnica i Acrobat, uz dobro poznati Institut za kobasice by Mate Janković. Evo čime su se sve danas predstavili, što smo probali i kakve su cijene na kućicama. 

Esplanade

Esplanadina kućica ima prilično široku ponudu jela koja potpisuje chefica Ana Grgić Tomić. Sva su nam se baš svidjela i rado bismo ih ponovili. Suhi buncek sa zeljem u tortilji s kremom od hrena i začinskog bilja bio je pravo iznenađenje. Naizgled neobična kombinacija, ali savršen spoj mekanog tortilja tijesta i jednako mekanog bunceka, s kremom od hrena koja upotpunjuje okuse.

Cijena tortilje je 9.50 eura. U ponudi je još i izvrstan juneći burger za 13.50 eura, hrskave sardine za 9.50 eura, fileki s pancetom za 7 eura (odlični za "početnike" s filekima!) , okrugli kroketi od kulena za 8 eura i Esplanadin klasik - kremasti i zasitni štrukli po cijeni od 5.50 eura. 

San Rocco

U sklopu JRE kućice restoran San Rocco predstavlja svinjski flam s koricom od pistacija, kremom od kupusa i umakom od poriluka. Jelo potpisuje chefica Floriana Ružić, a radi se o mekanom i sočnom komadu mesa obogaćenom umacima. Cijena mu je 13 eura. 

Lemongarden

Također u sklopu JRE kućice, brački Lemongarden nudi yakitori od kozica uz kremastu juhu od češnjaka i ulje od bosiljka i dimljene paprike, a jelo se prodaje po cijeni od 13 eura. Drugo jelo Lemongardena je glazirani kupus pečen na otvorenoj vatri, s domaćim hummusom. Dimljeni okus kupusa je prava asocijacija na blagdane, a domaći hummus ga upotpunjuje i balansira. Cijena je 11 eura. 

Konoba Boba

Na JRE kućici možete pronaći i specijalitet murterske konobe - ćufte od junetine i svinjetine sa salsom i espumom od krumpira. Ćufte su prave veličine da ih je praktično jesti usput (nisu prevelike), a umak marinara je savršeno odmjerenog okusa. Cijena je 13 eura. 

Lešić Dimitri 

JRE kućica nudi i specijalitet korčulanskog restorana - gyoze od jadranskih kozica s daikonom i sušenom rajčicom, po cijeni od 15 eura.

Noel 

Na kućici prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom čiji jelovnik potpisuju chefovi Mario Mandarić i Ivan Temšić naručiti se može ragu od jelena s tamnim pivom po cijeni od 15 eura. Zatim je tu purica s mlincima - pečena purica s emulzijom od češnjaka na naan kruhu, s cijenom od 13 eura, te bao tuna pašticada - sashimi tuna u umaku od pašticade, poslužena uz salsu od jabuke i suhih marelica te crumble od cimeta, po cijeni od 15 eura.

Ragu od jelena moramo posebno pohvaliti - gust, jak i aromatičan s raskuhanim mesom koje se topi u ustima. U ponudi još imaju krafne - čokolada i breskva, kikiriki i snickers, malina i mak te pistacija i kardamom. Sve krafne su po cijeni od 3.50 eura. Također nude i maritozzi od naranče - 3.80 eura, panettone - klasični po cijeni od 25 eura, dok su oni od pistacije i čokolade nešto skuplji - 30 eura.

Mason Burgers & Stuff

Ova je kućica pravo mjesto za sve istinske ljubitelje mesa. U ponudi burgera imaju Butter Burger po cijeni od 9.80 eura, Dry Aged Burger s karameliziranim lukom i plavim sirom za 12.80 eura, Brisket Burger s dimljenim junećim prsima, kiselim lukom i wasabi majonezom za 11.80 eura. Tu je i Pork Belly Sandwich s kimchijem od ananasa i domaćim BBQ umakom, a cijena mu je 9.50 eura.

Short Rib Ragu s palentom je pravo, zimsko, konkretno jelo. Meso je fino raskuhano, umak gust kakav i treba biti. Cijena jela je 14.80 eura. Tu je još i Smash Dog s istarskom kobasicom, kravljim sirom, radičem i acettom balsamicom te njegova druga opcija sa zelenom salatom, senfom sa sjemenkama goruščice i majonezom. Cijena mu je 19.90 eura.

Probali smo i desert koji nas je oduševio - riža na mlijeku Arancin po cijeni od 4.20 eura. Radi se o kuglicama od riže na mlijeku u miso karameli, poslužene uz jabuke na maslacu. I nježno i hrskavo, karamelasto, jabučno - mogli bi jesti samo ovaj desert. 

Institut za kobasice by Mate Janković

Na već poznatoj adventskoj kućici ovaj su put u ponudi Frankfurterka s telećom hrenovkom, ciklom, rikulom i prženim lukom. Kranjska sa sirom uz honey mustard, coleslaw salatu, mladi luk, kukuruz salsu i prženi luk. Prava zimska kobasica bez sumnje je debrecinka u kojoj je također honey mustard, kiseli kupus sa špekom, prženi luk i bučine sjemenke. Bavarsku kobasicu upotpunjuje hren majoneza, pečena kisela paprika, rikula i japaleno papričice.

Cijena svih navedenih kobasica je 6.80 eura. U ponudi je još i šiš kobas sa sirom koji nam se najviše svidio, a cijeli dojam upotpunjuje kajmak i prženi i mladi luk. On je nešto skuplji - 7.20 eura. 

Meneghetti

Meneghetti u svojoj ponudi ima bakalar in bianco (jedini bakalar na bijelo na Adventu) koji nas je oduševio - radi se o bakalaru mekanom poput paštete, umotanom u hrskavo vučeno tijesto, koji se umače u nježni umak od rajčice. Prava blagdanska delicija, a cijena mu je 11 eura.

Tu je i Tartarissimo, goveđi tartar uz sourdough foccaciu i Veli Jože sir po cijeni od 14 eura. Dolce Vita s mortadelom, burratom, bundevom, sourdoughom i gljivama po cijeni od 13 eura i Maiale Rustico od trgane svinjetine, pesta od bosiljka i kajmaka u pecivu. Nude i panettone s kremom od vanilije po cijeni od 9 eura. 

Boogie Lab

Boogie je pripremio pravi klasični comfort food. Sourdough lasagne carbonara i Sourdough lasagne s raguom, oba jela po cijeni od 11 eura. Tu je i jedna zanimljiva kombinacija, apple strudel lasagne sa sourdough tjesteninom, kompotom od jabuka, mascarpone kremom, crumbleom od tjestenine i umakom od vanilije. Cijena je 9 eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.