ŠAPE s orasima ili medvjeđe šape prhki su kolačići koji se već generacijama pripremaju u mnogim hrvatskim domovima, ali i šire, i to ponajviše u vrijeme blagdana. Popularne su diljem Balkana, posebno na sjeveru Hrvatske i u Slavoniji, a u božićno i novogodišnje vrijeme često se prave i u Bosni.
Ime su dobile jer izgledom podsjećaju na medvjeđu šapu, a sve zahvaljujući kalupu u kojem se peku. Mogu se raditi i s maslacem, no prave, tradicionalne šape rade se od svinjske masti koja im daje poseban okus. Tu su još i neizostavni mljeveni orasi (zato se zovu i šape s orasima), kao i šećer i vanilin šećer u koji se šape kasnije valjaju.
Kolačići su to koji mnoge podsjećaju na djetinjstvo jer nema te bake koja ih nije pekla za blagdane, a šape će se i ovog Božića naći na stolu u mnogim kućanstvima. Ako ih i vi planirate raditi, u nastavku donosimo recept.
Potrebni sastojci
Za šape će vam trebati svega nekoliko sastojaka, i to:
- mljeveni orasi
- svinjska mast
- jaje
- šećer
- oštro brašno
- soda bikarbona
- šećer u prahu
- vanilin šećer.
Kako ih pripremiti
Šape su vrlo jednostavne za pripremu i brzo su gotove. Morate pomiješati svega šest sastojaka - mljevene orahe, svinjsku mast, jedno jaje, šećer, oštro brašno i malo sode bikarbone. Kada tijesto umijesite, od njega formirajte kuglice koje ćete zatim utisnuti u kalup za šape koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Ostavite malo mjesta jer će se šape dići za vrijeme pečenja.
Šape se ispeku vrlo brzo, za svega 15 minuta, a nakon što se ohlade treba ih izvaditi iz kalupa i uvaljati u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera. Slično kao i brojni drugi prhki kolačići, i šape su najbolje drugi dan, nakon što malo odstoje, a cijeli recept s točnim mjerama možete pronaći ovdje.