Chef otkrio kako skuhati savršen gulaš, radite li i vi ovim redoslijedom?

Foto: Shutterstock

NEDAVNO smo pisali o omiljenim i brzim jelima na žlicu, pa i omiljenim gulašima, a danas smo odlučili još malo spomenuti gulaše - i to uz savjete chefa Antonija Brajkovića. 

<< Stiže jesen: Imamo izbor top jela na žlicu koja možete skuhati za više dana

<< Radite li i vi ovako? Chef otkrio ključne korake u pripremi dobrog variva

Antonio je pravio klasičan gulaš s mesom i povrćem, a u svakom je koraku dao savjete kako da ga napravite baš kako treba. 

1. Ugrijte vodu 

Počnite tako da na vatru stavite lonac s vodom, tako da povrće podlijevate vrućom vodom. 

2. Dinstajte povrće

Kad kuhate gulaš od divljači ili svinjetine, koristite crveni luk kako bi gulaš imao ljepšu, tamniju boju. Naveo je pravilo za količinu povrća: na kilogram mesa pripremite 800 grama do 1 kilogram povrća. "Ne stavljajte povrtni temeljac ako koristite puno povrća", napomenuo je.

U lonac dodajte ulje, luk i sitno narezano povrće poput mrkve i paprike. Kako povrće dinstate, tako iz njega izlazi šećer i počinje se karamelizirati. Podlijevajte ga vrućom vodom kako ne bi izgorjelo - tako ćete dobiti slađi, ukusniji i puniji okus. Kad je povrće dinstano, izvadite ga, prebrišite lonac i stavite meso. 

3. Dinstajte meso

Dinstajte meso dok sva voda ne ispari i dok se ne zapeče.

4. Ugrijte vino

Ugrijte crno vino - neki su u komentarima pitali zašto vino treba grijati, na što je Antonio odgovorio kako to nije nužno, ali ako je vino hladnije temperature i treba mu vremena da se zagrije, bolje ga je unaprijed zagrijati kako se lonac ne bi hladio i time se zaustavljao proces kuhanja. 

5. Mesu dodajte povrće i kuhajte

Dodajte povrće koje ste dinstali, koncentrat rajčice, dobro izmiješajte i zalijte crnim vinom. Pustite neka prokuha 5 minuta, pa zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. 

Antonio je u ovom završnom dijelu napomenuo da duljina kuhanja ovisi o vrsti mesa i veličini na koju ste ga rezali. Za sitnije komade dovoljno je sat i pol do dva sata, a rekao je i da "ne vrijedi uvijek što dulje kuhaš, to će gulaš biti bolji, jer ako budete kuhali 6 sati, samo ćete sve pretvoriti u kašu". Od začina držite se osnova - papar, sol i dimljena paprika. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.