PINCA, sirnica ili uskrsna pogača - kako god ju zovete, ova tradicionalna slastica sigurno će se naći i na vašem uskršnjem stolu. Ako ju ove godine prvi put pravite sami ili jednostavno želite isprobati neki novi recept, u nastavku donosimo recept za pincu s potpisom Stjepana Vukadina, našeg poznatog chefa i člana Masterchef žirija.
Recept za pincu
Za pripremu pince bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 400 g šećera
- 63 g svježeg kvasca
- 5 jaja
- 2 žumanjka
- 200 g kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- pola vanilija štapića
- 2 naranče (naribana korica)
- 2 limuna (naribana korica)
- ružin liker
- prošek
- rum
- Maraschino
- 1 kg glatkog brašna (još malo po potrebi)
- 8 žlica šećera za posip
- 1 jaje za premaz
Započnite s pripremom tijesta. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. U posebnoj zdjeli pomiješajte šećer, izmrvljeni kvasac, otopljeni maslac u mlijeku, vaniliju, naribanu koricu naranče i limuna te mirise. U zasebnoj posudi izmiksajte jaja i kiselo vrhnje, a zatim ih dodajte smjesi.
Ključ izrade vrhunske sirnice leži u pažljivoj pripremi tijesta koja se temelji na kombinaciji ručnog i mehaničkog miješanja, kaže Vukadin, pa on za izradu svoje pince koristi i pomoć kuhinjskog robota. Izradom tijesta postupno se razvija gluten koji je zaslužan za rahlost i sočnost sirnice nakon pečenja, dodaje.
Sastojke miksajte u zdjeli i postepeno im dodajte brašno, a kako biste dobili savršeno glatko tijesto, rukama ga još malo umijesite i ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat i pol, sve dok se ne udvostruči.
"Po potrebi dodajte još brašna ako se tijesto lijepi za ruke. To ovisi o tome koliko ste dodali aroma i kolika su jaja. Ja volim da mi se osjete arome i citrusi, pa uvijek dodam još malo brašna", ističe Stjepan.
Nakon što je tijesto odstajalo, ponovno ga premijesite rukama i oblikujte u tri-četiri loptice te ih pustite da odstoje još otprilike pola sata. Stjepan dodaje da je odličan trik da tijesto prekrijete krpom i umotate u dekicu kako bi postiglo idealnu veličinu i teksturu prije pečenja. A dok tijesto odmara, pripremite šećerni posip.
Prvo će vam trebati tri žlice šećera koje ćete otopiti na laganoj vatri. Kada se šećer otopi, dodajte preostali šećer i dobro promiješajte. Oblikovano tijesto zatim zarežite škarama kako biste dobili prepoznatljiv izgled sirnice koji podsjeća na cvijet, a potom premažite razmućenim jajetom i pospite šećerom.
Sirnicu pecite 30 do 35 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju, na 170 stupnjeva. S obzirom na varijacije u pećnicama, prilagodite temperaturu i vrijeme pečenja jačini svoje pećnice. Ako je pećnica jača, zadnjih 10 minuta smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i produžite pečenje za još nekoliko minuta.
Stjepan napominje kako je izuzetno važno paziti da se sirnica ne presuši. U tome će vam pomoći trik s čačkalicom ili drvenim štapićem za ražnjiće - ako je štapić suh, to je znak da je sirnica gotova.