Danas za ručak radimo popularne zagrebačke odreske, uz ove savjete ispast će top

Foto: Shutterstock

JEDAN OD najvećih klasika za nedjeljni ručak svakako je zagrebački odrezak, neizostavno jelo svake zagrebačke kuhinje i brojnih restorana. Riječ je o pohanom telećem odresku punjenom šunkom i sirom, koji je nakon pohanja hrskav izvana, a sočan iznutra, upravo zahvaljujući ukusnoj šunki i siru koji se rastapa.

Ovo jelo svoje korijene vuče još iz davne povijesti, a mnoge zemlje imaju neku svoju verziju ovog odreska. Tako je, primjerice, u Srbiji nacionalni specijalitet Karađorđeva šnicla, punjeni lungić koji su svojedobno prvo punili kajmakom, a danas šunkom i sirom, a tu je i Cordon Bleu, za koji Švicarci tvrde da je njihov izum.

Kako napraviti najbolji zagrebački?

Za zagrebački odrezak prvo vam trebaju najsočniji dijelovi teletine, no danas se zagrebački može pripremati i od drugog mesa - svinjetine, puretine ili piletine. Ipak, ako želite biti vjerni autentičnom receptu, koristite teletinu, i to što kvalitetnije meso.

Osim mesa, važno je odabrati i svježe i kvalitetne sastojke za punjenje - sir mora biti topljiv (primjerice, gauda ili trapist), a od šunke je najbolje koristiti onu u ovitku ili kuhanu. Paniranje treba biti ravnomjerno, a odrezak dobro pričvršćen čačkalicama, kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.

Potrebni sastojci

Ako za ručak želite pripremati tradicionalan zagrebački odrezak, bit će vam potrebni:

  • teleći odresci
  • kuhana šunka
  • sir
  • sol i papar po ukusu
  • brašno
  • jaja
  • krušne mrvice
  • ulje za prženje.

Kako se priprema

Odreske je prvo potrebno dobro istući. Uz pomoć glatke strane bata za meso i plastične folije ili vrećice, istucite meso te ga posolite i popaprite po ukusu. Na svaku polovicu odreska stavite krišku kuhane šunke, a na nju krišku sira. Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak te na nju krišku sira.

Odrezak preklopite, a rubove dobro pritisnite prstima i po potrebi pričvrstite čačkalicama. U tri odvojene posude stavite brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Svaki odrezak s obje strane prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u krušne mrvice. 

U većoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite odreske sa svake strane po nekoliko minuta ili dok korica ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskava. Pečeno meso izvadite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće. Poslužite s kriškom limuna, rizi-bizijem ili pomfritom i salatom po želji. 

Cijeli recept s točnim mjerama za četiri osobe pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.