U NOVOJ epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić zaputila se u Đurđevac, gdje je uz pomoć domaće kuharice Mirjane Mišulin naučila kako pripremiti jedan starinski kolač - tradicionalnu pogaču z oreji.
Đurđevac je inače poznat po svojoj povijesti i legendi o picokima, a prema priči, Đurđevčani su se od turske opsade obranili tako da su iz topa ispalili pijetla. No ovaj se put radilo o mirisnoj i raskošnoj pogači.
Priprema se od jednostavnih sastojaka - od brašna, masti, šećera i oraha. Gospođa Mirjana ispričala je kako ovu pogaču radi od svoje mladosti, kao i skoro svaka žena iz njenog kraja. Objasnila je i kako se u pripremi koristi polka - krpa pravilnih oblika na kojoj se nekoć mijesilo tijesto, prekrivalo, a u njoj se i nosila hrana u polje.
Za orahe kaže kako su se nekoć tukli u drvenom mužaru, nakon čega su ostali grubi, a opet dovoljno sitni za pogaču. Rekla je i kako su grublje usitnjeni orasi bolji jer su masniji, a i daju hrskavu teksturu.
Recept za pogaču z oreji
Evo koji su sastojci potrebni za pogaču s orasima.
- glatko brašno
- mlaka voda
- sol
- žlica masti
- šećer
- orasi
- mast za mašćenje lima za pečenje
U brašno dodajte sol, žlicu masti i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto stavite na pobrašnjenu krpu, zamotajte i ostavite da se odmori. U međuvremenu istucite orahe pa pomiješajte sa šećerom.
Razvaljajte tijesto i pospite dijelom smjese oraha i šećera. Lagano utisnite u tijesto, preklopite tijesto pa pustite da kratko odmori. Ponovite postupak još dva puta. Zadnji (treći) put tijesto oblikujte u formu protvana u kojem ćete peći.
Namastite lim za pečenje, stavite pogaču i poravnajte. Gornju koru prošarajte u obliku romba nožem i nabockajte vilicom pa ispecite. Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.
Recept za hrskave pločice s oreji
Petra je, kao i uvijek, pripremila svoju modernu verziju tradicionalnog jela. Evo koje je sastojke koristila.
Za pločice:
- šećer
- NH pektin
- maslac
- med
- sjeckani tostirani orasi
- mlijeko
Za karamelizirane orahe:
- orasi
- šećer
- voda
Za kremu od mascarponea:
- mascarpone
- mahuna vanilije
- med
Zagrijte mlijeko, med i maslac, pa dodajte šećer s pektinom i kuhajte dok smjesa ne zakipi. Tostirajte orahe, pa kratko prokuhajte i maknite s vatre. Stavite u manju posudu i ohladite u hladnjaku.
Ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice pa složite na papir za pečenje. Stavite peći dok se smjesa ne razlije i dobije boju svijetlog karamela. Pustite da se malo ohladi pa izrezivačem oblikujte krugove. Pripremite kremu tako da sjedinite mascarpone s vanilijom i malo meda.
Pripremite i karamelizirane orahe tako da pomiješate šećer i vodu pa zakuhate. U kipući sirup dodajte orahe i kuhajte dok se sirup ne pretvori u karamel. Sipajte na papir za pečenje. Krugove koje ste izrezali lijepite kremom i pospite karameliziranim orasima.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.