KUHANJE tjestenine prilično je jednostavan proces, ali ako se propusti nekoliko detalja, možete se naći u problemima. Jedan od najčešćih je kada se rezanci zalijepe za lonac.
Ova situacija može biti razočaravajuća jer ćete dobiti manje tjestenine, ali ćete ju i teško očistiti s dna lonca u kojem se kuhala. Obično ju je potrebno strugati lopaticom ili čak noktima kako biste se riješili svih komadića koji su se zalijepili.
Također postoji rizik da se tjestenina slijepi. Kad ste uzbuđeni što ćete pojesti utješni tanjur vašeg najdražeg jela s tjesteninom, malo je stvari koje vas mogu toliko razočarati kao spoznaja da ste zapravo skuhali jednu veliku slijepljenu masu.
Što zapravo napraviti da se tjestenina za vrijeme kuhanja ne slijepi?
Kuhajte tjesteninu u dovoljnoj količini vode
Jedan od razloga zašto se tjestenina tako lako lijepi je taj što prilikom kuhanja u vodu ispušta škrob. Preporučeni omjer je 1 litra vode na 100 grama tjestenine. Korištenjem ispravne količine vode koncentracija škrobi će biti dovoljno niska i rizik od lijepljenja će se znatno smanjiti.
Tjesteninu treba često miješati
Miješanje je doista najbolja tehnika za sprječavanje lijepljenja. Ubacite tjesteninu u kipuću vodu, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Ovako je lakše miješati bez opasnosti opeklina od pare, a i voda se neće previše pjeniti. Ne morate miješati cijelo vrijeme, samo pazite da dobro promiješate nekoliko puta na početku, u sredini i na kraju kuhanja.
Zaboravite na dodavanje ulja u vodu za vrijeme kuhanja
Dodavanje ulja prilikom kuhanja definitivno neće spriječiti lijepljenje tjestenine, ali ono što možete napraviti, pogotovo ako tjesteninu planirate podgrijavati kasnije, jest preliti ju maslinovim uljem nakon što ste ju skuhali i procijedili.
Sol
Sol ne sprječava lijepljenje i neće pomoći da voda brže prokuha. Dodavanje soli prije nego što voda proključa zapravo snižava točku vrenja, ali da bi se napravila primjetna razlika, potrebna je zaista velika količina soli.
Dakle, sol ne sprječava lijepljenje tjestenine i možete ju dodati prije ili nakon što je voda uzavrela, ali svakako uvijek posolite vodu jer ćete inače dobiti jelo s puno manje okusa.
Umak mora biti gotov prije tjestenine
Budite brzi i nikada ne ostavljajte skuhanu tjesteninu u cjedilu čekajući da umak bude gotov. Trebalo bi biti obrnuto. Umak mora biti gotov prije nego što se tjestenina skuha kako bi ih mogli što prije sjediniti.
Kuhanje tjestenine nije raketna znanost, ali uvijek je lijepo imati podsjetnik kako ukusno jelo učiniti još boljim. Sada kada znate ove trikove, nadamo se kako više nikada nećete proizvesti tužnu zdjelu slijepljene tjestenine.