Evo što kuhati u kolovozu, imamo top 12 sezonskih recepata

Foto: Shutterstock

Ljeto još uvijek traje, a tržnice u kolovozu nude obilje povrća koje je idealno za pripremu brojnih, ukusnih i bogatih jela. Podsjećamo, vrijeme je mrkve, krumpira, paprike, špinata, rajčica, koje su sada dostupne posvuda, od cherry rajčica do onih velikih, sočnih i mesnatih. Dozreli su i mahune, tikvice, patlidžan, cikla i kupus, kao i luk. 

Iako je uvijek poželjno voće i povrće konzumirati i sirovo i pripremati lagane obroke poput salata s rajčicama, a možda ih i obogatiti kakvim svježim voćem, neki su recepti ipak nezaobilazni za ovo doba godine. U nastavku vam donosimo prijedloge za neka ne toliko tipična, a vrlo ukusna i cjenovno pristupačna, tradicionalno seoska jela od povrća koje je trenutno u sezoni. 

1. Caponata

Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji, ukusno ljetno jelo od povrća. Svaki kuhar ima svoj omjer i omiljene sastojke za caponatu, ali baza je patlidžan, obično se poslužuje na poprženom kruhu, a odlično se slaže i s tjesteninom. Evo recepta

2. Panzanella salata

Panzanella je prava prilika za iskoristiti stari kruh koji je potrebno popržiti, a time će i salata biti dovoljno zasitna da može biti i glavno jelo. Uz kruh, iskoristit ćete i rajčice. Ovo je jelo talijanski klasik, nekoć jelo za siromašne, a danas prava delicija koju turisti plaćaju i po 20 eura. Evo kako je pripremiti kod kuće za puno manje novca, recept je ovdje

3. Ratatouille

Ratatouille je francusko seosko jelo podrijetlom iz Provanse, koje obvezno trebate probati. Patlidžani, rajčice, tikve i tikvice u umaku - lako za pripremu, oduševit će i početnike. Recept je ovdje

4. Parmigiana

Parmigiana od patlidžana klasično je talijansko jelo - ukusna kombinacija patlidžana, umaka od rajčice, kremaste ricotte i aromatičnog parmezana. Uživajte u bogatim slojevima slanih patlidžana i topljenog sira kao predjelu, glavnom jelu ili prilogu uz bilo koju vrstu mesa ili ribe. Evo recepta

5. Sataraš s tikvicama

Tradicionalno i poznato jelo u našim krajevima, a ujedno izvrstan način za potrošiti razno povrće koje imamo kod kuće, u ovom slučaju to su paprike, rajčice i tikvice. Recept pogledajte ovdje

6. Rolice od tikvica i patlidžana sa šunkom i sirom

Rolice od tikvica i patlidžana mogu biti odličan prilog glavnom jelu ili cjelovit ručak. Odlične su i tople i hladne, a nadjev uvijek možete prilagoditi vlastitim željama. Ovdje pogledajte recept

7. Patlidžani punjeni mljevenim mesom

Ovo je klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i rajčicom – u Turskoj je ovo jelo poznato pod nazivom kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite – papriku, tikvicu... Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena. Evo recepta

8. Povrtne lazanje

Ove su lazanje izvrsne za iskoristiti sve sezonsko povrće kolovoza, a toliko su sočne i bogate da im neće odoljeti ni oni koji najviše uživaju u mesnim jelima. Evo recepta

9. Musaka od plavih patlidžana

Tradicionalno jelo istočnog Mediterana, Grčke i Turske odavno se udomaćilo kod nas. Poslužite ga kao toplo predjelo ili glavno jelo. Isprobajte ovaj odličan recept

10. Lazanje od palačinki

Mekane palačinke, slojevi špinata, ricotte, umaka od rajčice i piletine čine ove lazanje odličnim obrokom. Vegetarijanci piletinu mogu zamijeniti gljivama. Recept je ovdje

11. Punjena paprika

Punjena paprika nezaobilazno je ljetno jelo, a uz ovaj recept priprema nikad nije bila jednostavnija! Postoje razni načini pripreme, mnoštvo recepata, najčešće se pripremaju "odokativnom" metodom, a na koji god način ih pripremali, možemo se složiti da ih obožavamo. Recept pogledajte ovdje

12. Punjene rajčice na mediteranski način

Ukusne rajčice punjene rižom izvrsne su kao prilog, ali i glavno vegetarijansko jelo. Ovo je izrazito prilagodljiv recept, tako da možete imati i vegansku inačicu punu okusa i mirisa. Iako je sastojaka mnogo, ovaj je recept jako jednostavan za pripremu. Pronađite ga ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.