Glovo objavio koje je jelo postalo hit u protekloj godini, a naručivalo se petkom

Foto: Shutterstock

ZDRAVI poké obroci postaju sve veći trend među hrvatskim potrošačima, a u posljednjih godinu dana ova jela bilježe porast narudžbi od 27%. Najveća potražnja za poké jelima zabilježena je u ljetnim mjesecima, a najviše ih je dostavljeno u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. 

Povodom Poké dana, koji se obilježava 28. rujna, Glovo je predstavio statistike i trendove vezane uz narudžbe poké jela u Hrvatskoj u protekloj godini. Radi se o zdravoj, svježoj i praktičnoj opciji obroka koja je postala omiljeni izbor među hrvatskim korisnicima, bilježeći značajan porast popularnosti u prethodnih nekoliko godina.

Što je točno poké bowl?

Inače, poké je popularno jelo koje potječe s Havaja, a kombinira svježe sirove sastojke s utjecajima japanske i havajske kuhinje. U osnovi, radi se o zdjeli s mariniranom sirovom ribom, najčešće tunom ili lososom, koja se poslužuje na riži ili kvinoji, uz dodatke poput avokada, algi, krastavaca, mrkve, edamame mahuna i drugog svježeg povrća. Osim ribe i povrća, često se dodaju i umaci, poput sojinog umaka, teriyakija, sriracha majoneze, kao i sezamove sjemenke ili klice. 

Najviše se naručuje ljeti

Prema podacima Glova, narudžbe poké jela porasle su za trećinu u posljednjih dvanaest mjeseci, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ovaj porast pokazuje sve veći interes hrvatskih potrošača za ovim svježim havajskim obrokom. Ljetni mjeseci pokazali su se kao vrhunac sezone narudžbi poké jela, što pokazuje da korisnici više posežu za laganim i osvježavajućim obrocima za vrijeme visokih temperatura.

Petak je najpopularniji dan za poké jela

Poké se najviše naručuje za ručak, čak trećina svih narudžbi je dostavljena u periodu od 12 do 14 sati, dok je u 13 sati najprometniji dio dana. Poké je praktičan, a zdrav obrok, što ga čini odličnim izborom za ručak tijekom užurbanog radnog dana. Petak se izdvaja kao najpopularniji dan u tjednu za naručivanje poké jela, što sugerira da mnogi vole završiti radni tjedan uz laganiji obrok. Iako se poké danas pronalazi i u verzijama s piletinom ili tofuom, potrošači ipak posežu za tradicionalnom, ribljom verzijom, onom s lososom ili tunom.

Što se tiče hrvatskih gradova, najviše poké jela dostavljeno je na području Zagreba, Rijeke i Osijeka, što govori o rasprostranjenosti ove havajske delicije u svim dijelovima zemlje. Poké obroci s vremenom postaju sve popularniji u Hrvatskoj kao zdravija, ali ne i manje ukusna zamjena za konvencionalne obroke na koje smo navikli. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.