POČETKOM rujna 2023. godine u Zagrebu se otvorio Knebu Wine Store, na adresi Vukovarska 269/d. Mjesto je to gdje možete kušati i kupiti Knebu vina koja dolaze iz Tomislavgrada, s područja koje nikada nije bilo poznato po uzgoju vinove loze, a mi smo razgovarali s Dominikom Bachom iz vinarije Knebu, koji nam je otkrio ponešto o njihovim vinima, ali i kako je sve počelo.
"U ponudi imamo 6 različitih etiketa - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminac, White Cuvee, Pinoar (Pinot Noir) i Rose koji radimo od Pinot Noira. Kroz nadolazeće godine na tržište će doći Merlot, koji pokazuje sjajne rezultate, i pjenušac. Trenutno u ponudi nemamo Pinoar i Rose jer smo ih rasprodali", kaže Dominik, a sva se ta vina mogu kušati u njihovoj vinoteci u Zagrebu.
"Ideja je da ljudi prvo kušaju vina prije nego što ih kupe jer je vrlo teško na slijepo kupovati vino. Vina uvijek možete kušati 's nogu', ali također uz prethodnu najavu organiziramo dužu degustaciju za osobe koje žele čuti više o nastanku vina i našoj priči", ističe naš simpatični sugovornik.
Vinogradi na 900 metara nadmorske visine
Dominik nam je otkrio da je Knebu projekt koji je nastao iz hobija Ivice Dilbera, koji je želio povezati ljubav prema vinu i svom rodnom Tomislavgradu. Ljubav prema vinu stekao je kroz godine kušajući razna vina, putujući po poznatim vinskim destinacijama i učeći koliko je rada i truda potrebno da bi se dobio konačni proizvod.
Vlasnik vinarije na kraju se želio okušati u proizvodnji vlastitog vina, iako Tomislavgrad nikada u povijesti nije bio poznat po uzgoju vinove loze i bilo je mnogo stručnjaka koji su tvrdili da vinova loza neće uspjeti na tom području.
"Prvi vinograd posađen je 2015. godine, a vino se počelo prodavati krajem 2023. godine. Specifičnost Knebu vinarije jest činjenica da se vinogradi nalaze na čak 900 m nadmorske visine, a ona znatno utječe na aromu vina, uzgoj vinove loze i općenito vinogradarenje. Područje Tomislavgrada poznato je po velikoj temperaturnoj oscilaciji između dana i noći, izmjenama vremena i stalnom vjetru, što je vrlo pogodno za ekološki način uzgoja vinove loze", kažu nam iz vinarije Knebu.
Upravo zbog visoke nadmorske visine na kojoj se vinogradi nalaze, vinarija je nazvana Knebu. "Stremljenje prema gore, upiranje i uzdizanje prostora, rast loze te sazrijevanje čovjeka simbolički predstavljaju put prema nečem višem - put k nebu", dodaje.
Sve je organsko i rezultat rada ljudskih ruku
Njihov se vinograd trenutno prostire na oko 15 hektara, a najvažnija sorta im je Chardonnay, koji zauzima gotovo pola vinograda. Uz Chardonnay uzgajaju i Traminac, Pinot Noir i Sauvignon Blanc, no tipične hercegovačke sorte poput Žilavke, Blatine i Trnjaka ne uspijevaju na toj nadmorskoj visini, govori.
Njihova vina nastaju isključivo iz rada ljudskih ruku. Radnici su svakodnevno u vinogradu i paze na svaki detalj, a kako bi osigurali što veću kvalitetu vina, grožđe iz njihovog vinograda uzgojeno je isključivo na organski način, govore. Osim toga, zahvaljujući visokoj nadmorskoj visini i stalnom povjetarcu, vinograd je zaštićen od bolesti pa nema potrebe za agresivnim zaštitnim sredstvima.
"U vinogradu koristimo isključivo ovčje stajsko gnojivo koje dobavljamo od lokalnih farmera. Organski uzgoj nije samo bitan za očuvanje okoliša, nego i za zdravlje ljudi koji konzumiraju vino. Berba se obavlja ručno krajem listopada, pažljivo birajući najbolje grozdove, a nakon toga se grožđe odmah prerađuje u vinariji", kaže Dominik i ističe da Knebu vina dugo odležavaju u bačvama volumena 500 i 225 litara od francuskog i slavonskog hrasta.
Dodaje i da je svako vino koje rade jednako važno te za sva vina imaju jednak pristup, a otkriva nam i da su svoja vina poslali na ovogodišnji Decanter Awards, no još uvijek čekaju rezultate koji će doći sredinom godine.
Njihova vina dostupna su u Knebu Wine Storeu, kao i u vinariji u Tomislavgradu. Prisutni su i u dvije vinoteke u Zagrebu - Momentsu i Vintesi, a službeni webshop pokreću početkom ožujka, otkrivaju nam.
U planu im je otvoriti vinariju u srcu vinograda u Tomislavgradu
Za sada, kažu da su povratne informacije kupaca sjajne te da se mnogi vraćaju po još neku butelju koju još nisu kupili.
"Mnogi uspoređuju naša vina s nekim internacionalnim jer su zaista specifična za ovo područje, a svakom kupcu se posebno sviđa cijela priča oko vinarije. Mnoštvo ljudi koje je iselilo iz našeg kraja zna slučajno doći kod nas u vinariju, a kada im kažemo odakle vino dolazi, ostanu u šoku jer misle da uzgoj vina nije moguć na tom području", kaže Dominik i otkriva da imaju velike planove za budućnost.
"U budućnosti planiramo stvarati još kvalitetnija vina te nastaviti širiti našu priču. Trenutno gradimo vinariju u srcu vinograda te će izgradnja vinarije biti točka na 'i' cijelog projekta. Ne postoji bolje mjesto za kušati vino od mjesta gdje je to vino izvorno nastalo. Završetak gradnje očekuje se krajem 2025. godine", zaključuje on.