Hrvatska dobila prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice

Foto: Instagram/Agli Amici

IZAŠAO je novi Michelinov vodič za Hrvatsku.

Hrvatska od danas ima jedan restoran koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te 10 restorana nositelja jedne zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.

Rovinjski Agli Amici prvi je restoran u Hrvatskoj koji ima dvije Michelinove zvjezdice. Dubravkin put iz Zagreba dobio je svoju prvu zvjezdicu, a ostali restorani koji su ih imali zadržali su zvjezdice.

Restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko) uspješno su zadržali svoje zvjezdice.

Ovo su svi restorani s Michelinovim zvjezdicama u Hrvatskoj:

  1. Agli Amici (Rovinj) - dvije zvjezdice
  2. Dubravkin put (Zagreb) - novi na listi
  3. Pelegrini (Šibenik)
  4. 360º (Dubrovnik)
  5. Monte (Rovinj)
  6. Noel (Zagreb)
  7. Boškinac (Novalja)
  8. LD Restaurant (Korčula)
  9. Nebo (Rijeka)
  10. Alfred Keller (Mali Lošinj)
  11. Korak (Jastrebarsko)

Ostale kategorije

Oznaku MICHELIN Green Star uspješno su zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

Uz navedene oznake Michelin je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restoran Fakin iz Legrada, pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 11 restorana s ovom Michelinovom oznakom.

Agli Amici - prvi hrvatski restoran s dvije Michelinove zvjezdice

Rovinjski Agli Amici vodi talijanski chef Emanuele Scarello, a "pruža jedinstveno gurmansko iskustvo s prekrasnim pogledom na stari grad i otok Sveta Katarina", govore tako iz sada jedinog hrvatskog restorana s dvije Michelinove zvjezdice. Nalazi se između Grand Park Hotela Rovinj i marine.

Službeno je otvoren 22. lipnja 2021. godine i dobio je prvu Michelinovu zvjezdicu u manje od tri mjeseca. Pohvaljeno je što "nikada ništa ne uzima zdravo za gotovo i uvijek traži nove ideje za poboljšanje najboljih sastojaka regije".

"Chef Emanuele Scarello i njegova mlada družina smješteni su na morskoj obali, na modernoj i elegantnoj šetnici. Šarmantan je to kutak s velikom terasom i prekrasnim pogledom na plavetnilo i njegove otoke, a u sumrak crkva svete Eufemije pridonosi šarmu. Kuhinjom vlada rezidentni i vrlo talentirani chef Simon De Lucca koji nudi dva ukusna jelovnika - Rovinj i Istra, jedan pomorski, a drugi kopneni, ističući izvrsne domaće proizvode i dobro savladane tehnike", piše sada u Michelinovom vodiču.

Dubravkin put - novi restoran sa zvjezdicom

Restoran koji je sad dobio Michelinovu zvjezdicu je zagrebački Dubravkin put.

"Talentirani chef Tibor Valinčić pridonio je ubrzanom razvoju cijelog restorana, spajajući tehniku, tradiciju i jedinstvene okuse u harmoniju. U Dubravkinom putu možemo pronaći svježu i aromatičnu mediteransku kuhinju s tendencijom prema sirovoj ribi, kao što je carpaccio od brancina i cikle. Među mesnim jelima - vrhunske kvalitete - tu je kobe govedina ili janjeći kotlet s otoka Paga poslužen s graškom, ljutikom i timijanom, pravi užitak. Za one koji vole slatko preporučujemo desert Louis XV, s čokoladom, foie grasom i sladoledom od vanilije", stoji u upravo objavljenom Michelinovom vodiču.

Prošle godine 11, no jedan se odrekao

Podsjećamo, prema prošlogodišnjem vodiču u Hrvatskoj je ukupno bilo 11 restorana s Michelinovom zvjezdicom - Pelegrini u Šibeniku, Noel u Zagrebu, Monte i Agli Amici u Rovinju, Korak u Jastrebarskom, LD Restaurant na Korčuli, Alfred Keller na Malom Lošinju, Restaurant 360 u Dubrovniku, Boškinac u Novalji, Draga di Lovrana u Lovranskoj Dragi i Nebo u Rijeci.

Jedan se hrvatski restoran pak u ožujku ove godine odrekao zvjezdice. Riječ je o restoranu Draga di Lovrana u Lovranskoj Dragi koji je 2019. postao prvi kvarnerski restoran s Michelinovom zvjezdicom, no ove je godine priznao da je više ne želi.

Vlasnik restorana Christian Nikolac tada je rekao da nema ništa protiv Michelinovih zvjezdica i da bi željeli ostati u Michelinovom vodiču. Međutim, zvjezdicu će vratiti jer je u njihovom slučaju donijela samo probleme u poslu i, kako je rekao, otjerala im goste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.