JESEN je i službeno stigla, a mi smo vam tek počeli pisati o svim desertima koji nas ove sezone čekaju. Svi oni koji su jedva dočekali da upale pećnice, znaju da su u slastičarstvu, nadolazeći mjeseci oni najuzbudljiviji u godini. Već smo vam potkraj ljeta pisali o raznim pitama, a za ovaj smo put pripremili mini verzije pita od jabuka koje su nas oduševile, a jako su jednostavne za kućnu pripremu.
Pitice su odličan izbor kad vam se ne pravi cijela pita ili desert, a super su za porcioniranje - svatko u obitelji možete dobiti svoju pitu u mini izdanju. Mi ih rado biramo i za jesenska druženja, za koja možete prirediti nešto nesvakidašnje i originalno, a opet svima poznato i omiljeno.
Radi se o pitama od prhkog tijesta s nadjevom od jabuka s cimetom, a za pečenje će vam biti potreban kalup za muffine.
Potrebni sastojci
Za tijesto:
- oštro brašno
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- šećer u prahu
- žumanjci
- maslac
- kiselo vrhnje
- voda
Za nadjev:
- jabuke
- maslac
- šećer
- limunov sok
- cimet
- mljeveni orasi
- med
Kako se pripremaju
Prvo pripremite tijesto. Pomiješajte sastojke i zamijesite tijesto, potom ga razvaljajte i izrežite 12 jednakih krugova za donje i gornje tijesto (ako se u kalupu može peći 6 muffina). Rukom lagano utisnite svako tijesto u kalup i izbodite vilicom. Zatim pripremite nadjev tako da pirjate jabuke sa začinima dok ne omekšaju i ne ispuste sok.
Tijesto u kalupima napunite jabukama pa ih poklopite gornjim okruglim tijestom. Možete ga izrezati u trakice, pa ćete dobiti mrežasti poklopac, ili ih poklopite cijelim tijestom i čvrsto spojite rubove. Pite premažite s malo maslaca ili bjelanjka pa ih pospite bijelim šećerom i stavite peći. Gotove su brzo, a ako ih poslužite još tople s karameliziranim jabukama, bit će prava jesenska poslastica.
Isprobajte ove pite i spremite si cijeli recept s točnim mjerama i uputama - pronađite ga ovdje.