PEČENO pile je klasično jelo koje bi svaki kuhar morao znati pripremiti. Ne samo da je pristupačno i ukusno već može biti središnji dio i svečanog ručka i ležernog obiteljskog obroka. Neki svjetski poznati chefovi, kao što su Thomas Keller i Lidia Bastianich, svojedobno su izjavili kako bi za svoj posljednji obrok odabrali pečeno pile.
Posljednjih godina ovo je jelo postalo popularan trend u vrhunskim restoranima diljem svijeta i, dok ga neki restorani pripremaju vrlo jednostavno, sa začinskim biljem, citrusima, češnjakom i jednostavnim nadjevima, drugi ga podižu na višu razinu dodacima poput tartufa i guščje jetre. Ali ne morate biti školovani kuhar ili imati luksuzne sastojke da biste kod kuće pripremili savršeno pečeno pile.
Ovaj recept za pečeno pile punjeno nadjevom od gljiva slavnog kuhara Jamieja Olivera izvrstan je način da pečenom piletu podarite malo dodatnog okusa i raznolikosti. Recept nije zahtjevan i bez problema ga mogu isprobati i kuhari početnici. Namijenjen je za četiri osobe, a vrijeme kuhanja je oko 1 sat i 55 minuta, plus malo vremena za hlađenje.
Za ovaj recept će vam trebati 500 grama miješanih gljiva (kao što su shiitake, bukovače, vrganji i slično), 1 glavica luka, 4 češnja češnjaka, 1 vezica svježe majčine dušice, 1 limun, morska sol, svježe mljeveni crni papar, velika šaka pinjola, 2 velike šake krušnih mrvica, 1 jaje iz slobodnog uzgoja i cijelo pile teško otprilike 1.5 kilograma.
Zagrijte pećnicu na 240 Celzijevih stupnjeva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte veću količinu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani luk i narezani češnjak te pirjajte oko 10 minuta dok ne omekšaju. U tavu dodajte gljive i majčinu dušicu, pojačajte vatru i pirjajte 5 do 10 minuta.
Maknite tavu s vatre, na gljive naribajte koricu limuna pa smjesu dobro začinite. Smjesu prebacite u zdjelu i ostavite sa strane da se hladi. Nakon što se smjesa ohladi, čistim rukama umiješajte pinjole i krušne mrvice, a zatim dodajte razmućeno jaje.
Lagano gurnite prste između mesa i kože na vrhu pileta kako biste napravili džep za nadjev. Četvrtinu nadjeva nagurajte u džepić, a preostalu smjesu oblikujte u kuglice. Jedan limun s korom prerežite na pola i stavite u šupljinu pileta, zajedno s preostalim grančicama majčine dušice.
Pile stavite na lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i začinite soli i paprom. Lim za pečenje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. Pecite pile 40 minuta, a zatim u lim za pečenje dodajte kuglice nadjeva od gljiva. Lim vratite u pećnicu i pecite još 35 minuta dok pile ne dobije lijepu boju.
Da biste provjerili je li pile pečeno, zabodite štapić za ražnjić ili vilicu u najmasniji dio zabatka - ako iscuri sok, pile je pečeno. Ostavite ga da se odmori 10 do 15 minuta labavo pokriveno aluminijskom folijom, pa ga poslužite s pečenim krumpirom i sezonskom salatom. Isprobajte ovaj recept i sami okusite čaroliju, nećete se razočarati! Detaljan recept se nalazi OVDJE.