Zbog ovog jela Zagrepčani odlaze u samoborske gostionice već 200 godina

Foto: Shutterstock

SAMOBORSKI kotleti su tradicionalno jelo iz Samobora - grada poznatog po kulinarskim specijalitetima i jelima iz gostionica. Ovi kotleti su simbol domaće kuhinje, a radi se o svinjskim kotletima u umaku od češnjaka, peršina i bijelog vina. Danas se često spajaju s čašom samoborskog bermeta.

Vjeruje se kako su nastali tijekom 19. stoljeća, u vrijeme kada je Samobor postao poznato izletište i gastronomsko odredište za goste iz Zagreba i šire. U to doba, samoborski gostioničari i domaćice razvijali su recepte koji su jednostavni i domaći - dočaravali su tamošnji život i običaje.
 

Gostioničari su ga i popularizirali - svoje specijalitete nudili su posjetiteljima Samobora. Odlični su za kućnu pripremu - jelo zahtijeva malo sastojaka i priprema se u manje od sat vremena, što ga čini idealnim obiteljskim ručkom i tijekom tjedna, a i za vikend.

Potrebni sastojci

Evo što je sve potrebno za pripremu:

  • svinjski kotleti
  • brašno
  • sol i papar
  • češnjak
  • peršin
  • bijelo vino
  • mesni temeljac ili voda
  • ulje ili svinjska mast.

Kako se pripremaju

Meso začinite pa ga uvaljajte u brašno i popržite na tavi. Kotlete izvadite iz stave, nasjeckajte peršin i češnjak, podlijte vinom i deglazirajte tavu. Vratite meso u tavu i posipajte češnjakom i peršinom. Podlijte temeljcem, poklopite i kuhajte na slabijoj vatri. Kotlete izvadite, a u tavu dodajte malo temeljca i kratko prokuhajte. Umakom prelijte kotlete i poslužite ih uz kuhani ili pečeni krumpir i salatu.

Recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.