SAMOBORSKI kotleti su tradicionalno jelo iz Samobora - grada poznatog po kulinarskim specijalitetima i jelima iz gostionica. Ovi kotleti su simbol domaće kuhinje, a radi se o svinjskim kotletima u umaku od češnjaka, peršina i bijelog vina. Danas se često spajaju s čašom samoborskog bermeta.
Vjeruje se kako su nastali tijekom 19. stoljeća, u vrijeme kada je Samobor postao poznato izletište i gastronomsko odredište za goste iz Zagreba i šire. U to doba, samoborski gostioničari i domaćice razvijali su recepte koji su jednostavni i domaći - dočaravali su tamošnji život i običaje.
Gostioničari su ga i popularizirali - svoje specijalitete nudili su posjetiteljima Samobora. Odlični su za kućnu pripremu - jelo zahtijeva malo sastojaka i priprema se u manje od sat vremena, što ga čini idealnim obiteljskim ručkom i tijekom tjedna, a i za vikend.
Potrebni sastojci
Evo što je sve potrebno za pripremu:
- svinjski kotleti
- brašno
- sol i papar
- češnjak
- peršin
- bijelo vino
- mesni temeljac ili voda
- ulje ili svinjska mast.
Kako se pripremaju
Meso začinite pa ga uvaljajte u brašno i popržite na tavi. Kotlete izvadite iz stave, nasjeckajte peršin i češnjak, podlijte vinom i deglazirajte tavu. Vratite meso u tavu i posipajte češnjakom i peršinom. Podlijte temeljcem, poklopite i kuhajte na slabijoj vatri. Kotlete izvadite, a u tavu dodajte malo temeljca i kratko prokuhajte. Umakom prelijte kotlete i poslužite ih uz kuhani ili pečeni krumpir i salatu.
Recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.