LIKERI od agruma su svestrani i vrlo se često koriste u koktelima. Iako ih uvijek možete kupiti u trgovini alkoholnih pića, priprema likera od nule je jednostavna i nudi nekoliko načina da ih prilagodite svom specifičnom ukusu i potrebama. Danas ćemo se posvetiti pripremi likera od kore mandarina, ali na isti način možete pripremiti i liker od narančine kore. Recept zahtijeva samo nekoliko sastojaka, a iako priprema nije najbrža, uglavnom se radi o prilično jednostavnom projektu.
Priprema
Trebat će vam neprskane i zrele mandarine iz ekološkog uzgoja, votka, šećer i malo strpljenja. Mandarine dobro operite, osušite, ogulite i koru narežite na trakice. Koru mandarine stavite u teglicu i prelijte votkom. Čuvajte na hladom mjestu i svaki dan lagano promućkajte teglicu.
Nakon tjedan dana izvadite koru iz tekućine i provjerite je li lomljiva. Ako je korica hrskava, spremna je za pripremu likera. U loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte šećer i vodu. Uz povremeno miješanje pričekajte da se šećer otopi pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Zatim procijedite alkohol iz teglice i u nj dodajte šećerni sirup i promiješajte.
Dobivenu tekućinu prelijte u čistu i steriliziranu bocu. Liker čuvajte u hladnjaku, a možete ga poslužiti kao aperitiv, koristiti u koktelima ili pripremi slastica. Iako je liker odmah pitak, okus će mu se dodatno poboljšati kada odstoji još tjedan ili dva. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.