Kesten-pire ispast će vam još ukusnije ako mu dodate ovaj tajni sastojak

Foto: Hana Kajari/Index

KESTEN-PIRE s dodatkom šlaga slastica je koja je sinonim za jesen - lako se priprema, a jedina poteškoća je čišćenje kestena. Ipak, ni to vam ne mora zadavati noćne more jer smo ovdje popisali nekoliko odličnih trikova pomoću kojih ćete bez problema oguliti kestene, a jednom kad ih skuhate i ogulite, vrijeme je za pripremu kesten-pirea.

>> Muku mučite s guljenjem kestena? Uz ove savjete ići će vam kao od šale

Za pripremu kesten-pirea trebat će vam tek nekoliko sastojaka, a možete ga jesti uz dodatak šlaga ili iskoristiti za pripremu jedne od ovih slastica. Započnite tako da prikupite sve potrebne sastojke. Za ukusan domaći kesten-pire bit će vam potrebni:

kesteni
voda
šećer
rum
slatko vrhnje.

Tajni sastojak

Rum će podići okus kesten-pirea na novu razinu, no ako želite još ukusniji i aromatičniji kesten-pire, dodajte mu i dvije mahune vanilije. Mahune prerežite i iz njih izvadite sjemenke koje ćete dodati u kesten-pire, a evo i kako ga pripremiti.

Kestene operite i zarežite im koru nožem. Stavite ih u veći lonac, prelijte hladnom vodom toliko da pokrije površinu i lagano posolite. Stavite na vatru da zakipi, smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Kad se skuhaju, procijedite ih i ostavite 5 minuta da se ohlade. Očistite kestene i stavite ih u blender.

U drugi lončić ulijte vodu, dodajte šećer i rum te ga stavite na vatru. Ostavite da zakuha pa nastavite kuhati 5 minuta i u tu smjesu po želji dodajte i sjemenke iz mahuna vanilije. Dodajte polovinu te tekućine u kestene i blendajte. Ako vam je pire pregust, dodajte još tekućine, a krema na kraju treba biti sjajna i glatka.

Ako ga želite poslužiti s vrhnjem, izmiksajte slatko vrhnje, kesten-pire rasporedite u čašice, nadjenite slatkim vrhnjem, posipajte čokoladom te poslužite toplo ili ohlađeno. Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.