HLADNJAK i zamrzivač su dva najvažnija uređaja u svakoj kuhinji. Našu hranu održavaju svježom i sigurnom za jelo, a usput nam štede vrijeme i energiju jer u njima možemo čuvati veću količinu raznolike hrane. No, kao i svi uređaji, potrebno im je redovito održavanje kako bi radili učinkovito da bi uvjeti u njima bili higijenski.
Ne samo da održavanje čistoće hladnjaka i zamrzivača pomaže u očuvanju hrane već i produljuje vijek trajanja samih uređaja. U ovom ćemo članku proći kroz korisne savjete i trikove za čišćenje i održavanje hladnjaka i zamrzivača kako bi vaši uređaji radili bez problema i vaša hrana što duže ostala svježa.
Uređaje je potrebno čistiti najmanje 2 puta godišnje
Čišćenje vanjskog dijela uređaja je jednostavno, sve što vam je potrebno je meka krpa i topla voda s deterdžentom. Za unutrašnjost se preporučuje topla voda sa sodom bikarbonom ili octom. Izbjegavajte korištenje sredstava za čišćenje koja mogu ispustiti štetne tvari ili prenijeti svoj miris na hranu.
Uvijek koristite mekanu krpu i obavezno temeljito isperite unutrašnjost. Potpuno čišćenje uređaja je važno izvršiti barem dva puta godišnje kako biste spriječili stvaranje plijesni i neugodnih mirisa. Zamrzivač također treba redovito odmrzavati kako bi se spriječilo nakupljanje leda.
Periodično čišćenje hladnjaka
Prilikom periodičnog čišćenja hladnjak je prvo potrebno isprazniti. Bacite svu hranu kojoj je istekao rok trajanja ili koja se pokvarila, a hranu koja je u dobrom stanju do završetka čišćenja čuvajte u termalnoj vrećici.
Izvadite sve dijelove koji se mogu ukloniti i rastavite sve police i dodatke kako biste mogli doseći sve kutove. Uklonjive dijelove operite vodom i deterdžentom, a unutarnje površine mješavinom vode i sode bikarbone ili vode i octa.
Kako se voda ne bi prolila po podu, na dno hladnjaka stavite krpu ili ručnik. Kada ste gotovi s pranjem, osušite i ponovno sastavite sve oprane dijelove. Što se tiče brtve na vratima, provjerite je li suha i zatim je namažite s nekoliko kapi ulja kako bi ostala mekana.
Periodično čišćenje zamrzivača
Potpuno ispraznite zamrzivač i svu hranu pohranite u termalnu vrećicu kako se ne bi odmrznula. Vrata ostavite otvorena nekoliko minuta kako bi se led otopio. Najveće blokove leda uklonite posebnom plastičnom lopaticom. Nikada nemojte koristiti oštrice ili čelične alate jer mogu oštetiti oblogu zamrzivača.
Posudicu s raspršivačem napunite jednakim dijelovima tople vode i octa, poprskajte unutarnje stijenke pa ih nježno istrljajte spužvom ili mekom krpom. Prije nego što smrznutu hranu vratite u ladice, provjerite jeste li dobro osušili stranice zamrzivača.
Pet korisnih savjeta
1. Ne stavljajte nepokrivenu hranu izravno na police hladnjaka ili u odjeljak zamrzivača.
2. Kako biste spriječili neugodne mirise, u hladnjak stavite malu staklenku s nekoliko žlica sode bikarbone ili vatom koju ste natopili octom.
3. Ne stavljajte hranu ili ambalažu direktno uz stijenke hladnjaka.
4. Nemojte preopterećivati ladice zamrzivača.
5. Za ravnomjernu cirkulaciju hladnog zraka pobrinite se da hrana bude ravnomjerno raspoređena po cijelom zamrzivaču.