KOLAČ u kojemu ovih dana uživamo je prava blagdanska poslastica - običan biskvit sa suhim voćem, inače poznat i kao britanski voćni kolač (eng. fruitcake). Radi se o klasičnom, tradicionalnom britanskom specijalitetu kojem je osnova sočan biskvit, dok dodaci mogu varirati - ovisno o tome što volite ili imate kod kuće.
Kralj Charles i supruga Camilla jedu ga tjednima
On se može prilagođavati i ljetu i zimi - ljeti smo ga radili sa suhim marelicama (iako se mogu nabaviti tijekom cijele godine, nekako su nam bile bliže ljetu). U zimskoj verziji kombiniramo grožđice, kandirane agrume, a mogu se dodati i orašasti plodovi. Dugotrajnost mu daje kombinacija visokog sadržaja suhog voća, alkohola i šećera, koji djeluju kao prirodni konzervansi.
Kolač je iznimno dugotrajan - čak tjednima, pa i mjesecima. Važno ga je pravilno čuvati - na suhom i hladnom mjestu, umotanog u papir za pečenje ili krpu. Inače, radi se o omiljenom kolaču engleskog kralja Charlesa. Kralj je jednom prilikom izjavio kako on i supruga Camilla ovaj kolač jedu tjednima - dok ga ne pojedu.
Slastičarka Fiona Harris je prije nekoliko godina pripremala kraljevu rođendansku tortu, a sve je iznenadila izborom - kralj je želio da torta reflektira jednostavnost i njegovu ljubav prema selu. Tako je, u dogovoru s kraljem, odlučila pripremiti upravo ovaj kolač s voćem - ali u formi torte.
Potrebni sastojci
Za pripremu ovog kolača trebat će vam petnaestak minuta, dok pečenje traje dulje od sat vremena. Ali, isplati se jer ipak u njemu možete uživati tjednima.
Za kolač će vam trebati:
-
grožđice
-
suhe marelice
-
naranča, za koricu i sok
-
limun, za koricu i sok
-
maslac
-
jaja
-
glatko brašno
-
smeđi šećer
-
prašak za pecivo
-
mljeveni ili sitno narezani bademi
-
začini (cimet, muškatni oraščić i đumbir)
-
kandirane višanje
-
kandirane narančine i limunove korice
-
sol
Kako se priprema
Suho voće natopite u vodu pa ostavite da odstoji. Miksajte sastojke za tijesto dok ne dobijete glatku smjesu, a na kraju dodajte voće i sok citrusa u kojemu se voće natapalo, zajedno s kandiranim višnjama i koricama citrusa. Pripremite lim za pečenje kruha - obložite ga papirom za pečenje i u njega izlijte smjesu. Pecite kolač, a pred kraj pečenja prekrijte ga aluminijskom folijom. Ostavite ga da se ohladi, pa ga premažite džemom od marelice ili posujte sitnim kandiranim voćem. Ako ga pripremate za blagdane (kao mi) - možete ga prekriti fondanom, marcipanom ili običnom šećernom glazurom.
Detaljan recept za omiljenu kraljevsku slasticu pronađite ovdje.