Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vas vodi u Poreč.
BUDUĆI da volimo Istru, odlučili smo još jedan vikend iskoristiti za kratak odmor i obilazak istarskih gradova. Naravno, potražio sam po lokalnim portalima novosti vezane uz tamošnje pizzerije i odabrao jednu koja mi se učinila dobrom.
Lomio sam se između jedne novootvorene u Puli i jedne porečke s odličnim recenzijama i osvrtima. Izabrali smo ovu drugu, Konobu Kažetu. Uspjeli smo iz prvog pokušaja i bez ikakvih problema rezervirati stol iako smo nazvali tri dana ranije. Već nam je to potvrdilo da smo očito dobro odabrali.
Pucketanje drva iz kamina, prava domaća atmosfera
Stigli smo u vrijeme ručka, a iako je vani bilo prilično hladno, u konobi nas je dočekala ugodna toplina koju je stvarao veliki kamin u kojem su pucketala drva bačena u vatru. Prava domaća i opuštena atmosfera. U takvom vam je ambijentu potpuno svejedno kada će vam pizza stići na stol. Osim ako niste jako gladni.
Sjedili smo pored velike krušne peći, koja je smještena u samom središtu konobe, a iznad prostora za pripremu pizze visi simpatičan natpis na nekoliko svjetskih jezika.
Konoba Kažeta štiti svog picajola od dosadnih i znatiželjnih gostiju poput mene. Na natpisu piše da picajol ne prima narudžbe, ne izdaje pizze i ne naplaćuje te da se za sve informacije možete obratiti konobarima. A konobarice i konobari su beskrajno srdačni i vrlo profesionalni.
Tijesto je san snova
Pizze su nam stigle vrlo brzo, a izgledom su nas podsjetile na pizze kakve su nam poslužene u većini svjetski poznatih pizzerija. Nije svaka napoletana automatski kvalitetna i dobra. Kad bih se poslužio rječnikom automobilske industrije, onda bi napoletana Konobe Kažeta bila visoka klasa.
Većina je napoletana koju smo probali u zadnje vrijeme bila viša srednja klasa. Ova koju smo probali svakako je još bolja, a doslovno se svakim zalogajem osjeti vrhunska tekstura dobro pripremljenog tijesta.
Izbor pizza je dobar, a posebno me razveselilo to što u ponudi imaju i moju omiljenu mortadelu s pistacijom. Uz Mortadella e Pistacchi, naručili smo i Cherry pizzu. Obje su se uklopile u toplu i opuštenu atmosferu pa smo uistinu uživali.
Cijene su malo više od prosjeka - očekivano
Cijene su s obzirom na lokaciju i jako kvalitetnu pizzu sasvim očekivano nešto više od uobičajenog prosjeka. Marinara je osam eura, Margherita devet, a moja omiljena s mortadelom i pistacijom, ujedno i najskuplja, košta 13 eura.
Poslije svakog se mog teksta pojave oni koji uporno ističu kako oni ne bi dali više od pet eura za "običnu pizzu". I ne moraju. Nitko ih na to ne prisiljava. A pizza u Konobi Kažeta je sve samo ne obična. Priznajem, bilo mi je pomalo čudno otkud vrhunska napoletana u istarskoj konobi pa sam se malo raspitao.
Picajol je učio od vrhunskih hrvatskih picajola i edukatora Marka i Marina Vanjka, a prošao je i edukaciju Davora Milića. Nije ni čudo što je i više nego dobro izučio zanat. Zato vas ne treba čuditi ako nakon pizze u istarskoj konobi osjetite duh nekadašnje zagrebačke O´Hare.
Posjetio sam do sada dvadesetak pizzerija u Istri, a ovo je jedna od najboljih. Definitivno mogu potvrditi visoke ocjene i dobre recenzije koje ima Konoba Kažeta. Istra je, uz labinske pizzerije Rumore i Napoli, dobila još jednu odličnu pizzeriju, odnosno konobu s vrhunskom napoletanom.