MARIN Medak dobro je poznato ime na zagrebačkoj gastro sceni, ali i šire. Rougemarin City u Petrinjskoj, mlađi brat Medakovog prvog restorana smještenog u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu, doživio je u nekoliko godina postojanja par preinaka i nedavno se vratio u potpuno drukčijem ruhu.
Cijela priča u Petrinjskoj ulici na kućnom broju 2, tek koji korak od glavnog zagrebačkog trga, sada se vrti oko lepinje / somuna / pite. Zašto lepinja / somun / pita? Zbog toga što su u ljudskoj prehrani prisutni tisućama godina i na neki način isto toliko čovječanstvo održavaju na životu.
Koncept Rougemarin Cityja sada je puno opušteniji, iako moramo priznati da apsolutno sve što Marin Medak radi ima jedan moderni i suvremeni ton. Atraktivna hrana, isto takav interijer i nimalo uštogljena atmosfera trebale bi biti odlike starog-novog lokala koji je dobio izgled neformalnog, zabavnog mjesta za mahom mlađu populaciju. DJ pult u izlogu, zidovi oslikani grafitima uličnog umjetnika Mire Petkovića Modula, dijeljenje hrane i obiteljski ugođaj.
Možda ste primijetili, možda i niste, ali malo-pomalo restorani prihvaćaju i uvode dijeljenje hrane kao opciju (nedavno je to napravio Batak Grill) ili kao politiku, u čemu je najpoznatiji Mate Janković sa Soli, a sada bi se na sličan način trebalo jesti i u Rougemarin Cityju. Ideja je da na stol dođe posuda jela pa si svatko izvadi koliko hoće.
Prvo, to je jedan intimni trenutak jer hranu ne dijelimo s bilo kim i taj će trenutak svakako zbližiti ljude oko stola. Drugo, nazvali bismo dijeljenje i praktičnim jer uvijek želimo probati više toga, a nekad to nije moguće - ako svatko dobije svoju porciju.
Treći razlog zašto nam se ovaj trend u nastajanju sviđa je taj što je to totalni odmak od nevolje koja nas je zadesila prije dvije i pol godine i zbog koje nismo smjeli ni pogledati, a kamoli taknuti tuđi komad kruha ili uzeti zalogaj mesa. I samo sjedenje za istim stolom bez maski i litre sredstva za dezinfekciju činilo se kao luksuz koji si više nikad nećemo moći priuštiti.
Iz Rougemarin Cityja najavili su i da će svakog gosta dočekati rakija dobrodošlice na račun kuće pa, uz nabrojanu hranu, čini se kako bi ovo moglo postati mjesto gdje se ide iskreno, opušteno i dobro pojesti.