Mladi inženjer iz Dugog Sela osvaja društvene mreže svojim golim tortama

Foto: woodiefoodie

Želimo vas upoznati s jednom neobičnom i vrlo simpatičnom kulinarskom pričom koja dolazi iz Dugog Sela, gradića smještenog tridesetak kilometara od centra Zagreba. Glavni akter priče je mladić po imenu Josip Gavran, na društvenim mrežama poznatiji pod pseudonimom Woodie Foodie. 

Iza sebe ima formalno obrazovanje u informacijskoj tehnologiji, što ga je opremilo vještinama koje koristi za uređivanje fotografija i videozapisa za društvene mreže. No to nije ono što ga čini zanimljivim. Josip ne objavljuje selfieje, ne hvali se luksuznim putovanjima ili posjetima skupim restoranima.

On je strastveni slastičar čija je specijalnost kreiranje golih torti - primamljivih slastica koje bez kreme na vanjskoj strani otkrivaju svoje slojeve. S Josipom smo obavili kratak, ali vrlo srdačan razgovor. Više o njemu i njegovim kreacijama saznajte u nastavku.

Htio je biti glavni u kuhinji svoje obitelji

Ni sam Josip nije siguran kako je točno započela njegova slastičarska avantura. Sve je krenulo 2020. godine pripremom slanih jela, kada je ovaj dvadesetpetogodišnjak s inženjerskom strukom odlučio preuzeti glavnu ulogu u kuhinji kako bi buduća supruga i djeca mogli uživati u njegovim kulinarskim kreacijama. Na početku je kuhanje bilo samo način da preuzme dio kućnih obveza.

Međutim, ubrzo se prebacio na slatke kreacije, a jedina namirnica iz prvih kulinarskih pokušaja koju nije odbacio je sol. Ona mu redovito služi za isticanje okusa čokolade. Iako je Josipova strast prema slasticama neporeciva, s optimizmom gleda prema budućnosti i nada se da će jednog dana naučiti pripremati i slane specijalitete istim žarom i tehničkom preciznošću.

Gole torte priprema za rođendane dragih ljudi

Nije rijetkost vidjeti Josipa kako priprema torte za rođendane obitelji i prijatelja. Njegova specijalnost su gole torte, čiji su slojevi vidljivi izvana. Ne koristi glazuru, već torte ukrašava minimalnom dekoracijom na vrhu.

Poseban alat koji koristi pri izradi svojih torti je acetatna folija. Ova prozirna, fleksibilna folija se koristi za oblikovanje jer omogućava stvaranje glatkih, ravnomjernih slojeva bez mrlja kreme.

U svom radu često koristi pudinge i čokoladu. Obožava dodavati orašaste plodove u biskvite jer smatra da daju poseban štih cjelokupnoj kreaciji. Inspiraciju pronalazi u osnovnim receptima za kreme i biskvit koje je pronalazi i prilagođava svojim potrebama. Kombinira različite namirnice, ponekad nespojive, ali konačan proizvod uvijek ispadne onako kako je zamislio.

"Promjer gotovo svih mojih torti iznosi 18 cm, zbog čega često dobijem upit kako moje recepte prilagoditi kalupu promjera 26 cm. Veličina koju koristim je idealna za fotografiranje jer ostavlja dovoljno prostora za uređivanje okoline, a za količinsku prilagodbu je najbolje upitati Google", rekao nam je.

Josipov rustikalni stil neodoljivo podsjeća na toplinu doma, a njegove kreacije uvijek završavaju na drvenim podlogama, stvarajući ugodan sklad između jednostavnosti i sofisticiranosti. Kuhinja u kojoj radi je također rustikalna, s puno drvenih detalja u pozadini i prekrasnim golim tortama u središtu.

U početku je imao tanke živce

Josip je iskren u vezi s greškama koje je radio na početku. Kako nam je ispričao, imao je tanke živce i lako bi odustajao, ali je puno naučio iz tih iskustava. Ako mu torta ne uspije, krene u izradu potpuno nove. Bez glazbe, kaže, ne ulazi u kuhinju.

Pitali smo ga postoji li neki kulinarski izazov koji još nije uspio savladati, a želi u budućnosti. 

"Trenutno mi ništa ne pada na pamet. Idem korak po korak i ne razmišljam previše. Uživam u trenutku", odgovara nam Josip.

Na društvenim mrežama je poznat po svojoj otvorenosti prema kritikama i sugestijama, a najvažnije mu je da se kroz proces učenja i kreativnosti nastavi zabavljati. Zahvalan je na podršci koju dobiva od svoje online zajednice i nada se da će u budućnosti moći pružiti još više svojim pratiteljima.

"Kritike su uvijek dobrodošle. Još uvijek sam početnik u svemu ovome i svaki savjet je koristan", govori nam.

Želi otvoriti slastičarnicu u Dugom Selu

Josip ima velike planove. Stanovnici Dugog Sela žele slastičarnicu, a on se nada da će im to omogućiti. Krajem ove godine planira se prekvalificirati za slastičara, za što vjeruje da će ga podići na višu razinu.

Na kraju našeg razgovora Josip je objasnio kako je dobio nadimak Woodie Foodie. Uz ljubav prema hrani opčinjen je i drvom te mu je san jednog dana izraditi masivni drveni stol za svoj dom.

Ova priča Josipa Gavrana, mladog kulinarskog entuzijasta, pokazuje kako su strast, kreativnost i malo hrabrosti ključni sastojci svake uspješne avanture, pa tako i kada je riječ o kuhanju. Jednostavno rečeno, uživanje u onome što voliš često je najbolji recept za uspjeh.

Kao bonus Woodie Foodie je s našim čitateljima podijelio jedan od svojih recepata za golu tortu s jagodama koja je osvojila mnoge. Recept možete pronaći na ovoj poveznici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.