Nagrada za kreativnost: Boca istarskog terana ne može se otvoriti dok vino ne sazre

Foto: Val Val

Boca istarskog terana dobila je prestižnu svjetsku nagradu na kreativnom natjecanju Cresta, a projekti rovinjskog studija Tumpić/Prenc ovog su tjedna osvojili nova priznanja u zemlji i inozemstvu. Projekt rovinjskog studija "Vrijeme je za tvoje vrijeme" nastavlja skupljati svjetska priznanja.

Kutija s bocom vina može se otvoriti tek kad vino sazrije

Pakiranje boce odležanog vina Teran Barrique istarske vinarije Franc Arman osvojilo je nagradu Cresta (Creative Standard). Riječ je o jednom od najprestižnijih svjetskih priznanja na polju kreativnosti za koje konkuriraju radovi iz više od 70 zemalja i iz mnogih uglednih tvrtki u globalnoj industriji.

Žiri svjetske klase sastavljen od 120 stručnjaka u kreativnoj industriji nagradio je broncom rješenje boce zaključane u kutiju i nedostupne za otvaranje do vremena sazrijevanja. Bocu prati aplikacija koja putem QR koda s kutije tijekom duljeg perioda šalje vlasniku boce poruke koje ga educiraju o povijesti enologije i ljepoti vinarstva, a u za to predviđeno vrijeme i šifru za otvaranje vina s porukom "Vrijeme je za tvoje vrijeme".

"Ponosni smo i na ovu respektabilnu nagradu nakon što je naš projekt dobio niz priznanja, među njima i ono najprestižnije - Cannes Lions. Posebno jer je ovog puta riječ o festivalu koji ističe doista visoke standarde u kreativnim postignućima. Još jedna je to potvrda našoj kreativnosti, trudu i originalnost kojima naš studio stavljamo na svjetsku kartu", izjavio je kreativni direktor Anselmo Tumpić.

Jedan od prvih potpuno online festivala

Nagrade Cresta dodjeljuju se od 1993. godine, u početku u New Yorku i više drugih gradova, a od 2004. na online festivalu. Za razliku od nekih nagrada, Cresta izbjegava raskošne događaje i nepotrebna međunarodna putovanja. Kao jedan od prvih potpuno online festivala honorira opipljivu dugoročnu vrijednost u zamjenu za ulaganje u kreativnost.

Studio Tumpić/Prenc osvojio je broncu i na Zagreb Design Weeku koji se održava ovih dana. Dobitnom formulom za njihov projekt Istriana pokazalo se spajanje prošlosti i sadašnjosti uz suvremenu interpretaciju istarske tradicije. Time je nastavljen niz nagrada za ambalažu ekstradjevičanskog maslinovog ulja Istriana proizvođača E Pluribus Unum. Na prigodnoj svečanosti u prostorima Jadran Filma nagradu je preuzela direktorica studija Sara Prenc Opačić.

"Ljepote Rovinja i njegovog obalnog krajolika daju nam stalnu inspiraciju i mir neophodan da se potpuno i ravnopravno posvetimo svim klijentima i postignućima koja žele naglasiti. Stoga od osnutka studija 2017. godine stalno dobivamo priliku raditi na intrigantnim projektima, kako u Istri tako i u ostatku zemlje te u inozemstvu", istaknula je Sara Prenc Opačić.

Simbolika nagrađene kutije za vino

Nagrađena kutija Istriane naglašava vezu s prošlošću kroz oblik specifične rimske amfore u kojoj se pohranjivalo maslinovo ulje. Istra je u rimskom periodu uživala veliki ugled u proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja, a posljednjih je tridesetak godina postupno vratila status jedne od najboljih regija za maslinarstvo u svijetu. Krhotine amfore, spojene na boci u smislenu cjelinu, simboliziraju fragmente zaboravljenog znanja koji daju život suvremenom istarskom maslinarstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.