Najjeftiniji ručak na svijetu je u hrvatskim studentskim menzama, evo koliko košta

Foto: Shutterstock

Neke se stvari ipak u proteklom desetljeću nisu promijenile, a to su cijene u našim studentskim restoranima. Meni za ručak ili večeru u studentskim restoranima i danas košta, vjerovali ili ne, točno 0.88 eura ili šest i pol nekadašnjih kuna, piše Kult Plave Kamenice

Ova se cijena nije mijenjala od 2013. godine, iako su se od tada cijene hrane udvostručile, a u nekim slučajevima i učetverostručile. Osim cijena hrane, i cijene rada drastično su porasle, pa tako i studentskog.

Prema izračunu Novog lista, student je 2013. godine morao raditi pola sata kako bi si priuštio studentski ručak, a satnica za rad preko student-servisa tada je iznosila 1.9 eura. Danas minimalna satnica iznosi 5.25 eura, što znači da student za pola sata zaradi tri ručka u menzi. 

Ova cijena je, kako kažu iz Plave Kamenice, moguća zbog državnih subvencija koje će se u idućoj akademskoj godini dodatno povećati, pa će cijene menija biti jednake i u 2025. godini. No, osim što se cijene nisu mijenjale, ništa se nije promijenilo ni u ponudi hrane. 

Za ručak se tako u standardnom jelovniku Studentskog doma Stjepan Radić nalaze juha od povrća, samoborski kotlet, restani krumpir, salata od svježeg kupusa, rolada od marmelade i kruh. U ponudi imaju i vegetarijanski jelovnik na kojem se također nalazi juha od povrća, tortellini sa sirom i umakom od rajčice, salata od svježeg kupusa, rolada od marmelade i kruh, dok su jela po izboru pečena piletina, bečki odrezak, špikana junetina, lazanje i pileći file na žaru. Od priloga nude varivo ričet, pečeni krumpir, kelj na lešo, rižoto od šampinjona, krokete, parmezan, grašak u umaku s restanim krumpirom i cvjetaču s mrvicama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.