Našli smo 5 recepata za noklice starih više od sto godina, ovako su se spremale nekad

Foto: Shutterstock

LIJEPO je prelistati stare kuharice i pronaći zanimljive recepte, a mi smo nedavno proučili jednu staru više od sto godina koja sadrži puno recepata koji su svojstveni području nekadašnje Austro-Ugarske.

Naravno, karakteristične za tu kuhinju su juhe, a tako i dodaci juhama, pa smo progledali kakve su se noklice (knedlice, žličnjaci) kuhale i jele u to vrijeme. U nastavku su dva vrlo interesantna recepta.

Knedle (okruglice) od kruha

Izradite 50 grama maslaca s 2 cijela jaja, dodajte namočenu iscijeđenu žemlju, posolite te dodajte toliko mrvica dok tijesto ne postane glatko pa napravite male okruglice i ukuhajte u juhu.

Tirolske knedlice (okruglice)

Žemlje izrežite u kocke i pomiješajte s osminom kilograma kuhanog i izrezanog suhog mesa. 2 jaja dobro izmiješajte s 300 ml mlijeka i prelijte preko žemlji, pustite stajati pola sata. Tada sve pomiješajte s 30 g brašna, načinite knedle i kuhajte u juhi 15 minuta.

Jetrene knedle (okruglice)

300 grama jetre ostružite i pasirajte. 30 g maslaca ili masti i 1 jaje dobro izmiješajte, dodajte namočene istisnute žemlje, malo papra, soli i prženog luka. Oblikujte male knedle i ukuhajte u juhu.

Pečeni grašak

Napravite smjesu od 250 ml mlijeka i jednog jajeta, malo soli i toliko brašna da se dobije tijesto koje uz pomoć cjediljke pada u vruću mast. Posudu treba neprestano tresti kako bi zrnca bila svjetlosmeđe boje.

Kapanci

Načinite isto tijesto kao za pečeni grašak, tijesto cijedite izravno u kipuću juhu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.