Nekoć siromašno alpsko jelo, a danas simbol skijališta - volite li ih i vi?

Foto: Shutterstock

Dok su neka jela samo prolazni hitovi, postoje i ona koja čvrsto drže svoje mjesto već dugi niz godina - jedno takvo su germknedle. Ne dođe zima a da ne pomislimo na njih. Službeno ćemo ih predstaviti kao okruglice od dizanog tijesta koje se najčešće pune džemom od šljiva te poslužuju s umakom od vanilije, posute makom ili šećerom. 

Zasitno jelo koje su pripremale domaćice u planinskim krajevima

Vežu se uz tradicionalnu austrijsku i bavarsku kuhinju te, kako to obično biva s većinom finih, a jednostavnih domaćih jela - i one su nekoć bile siromašno jelo iz ruralnih krajeva. Iako se ne zna kada su točno nastale, pretpostavka je da je to bilo u 18. ili 19. stoljeću u alpskim regijama. Stanovnici planinskih područja pripremali su kalorična jela koja su im davala dovoljno energije tijekom zime i za fizičke poslove.

Vjeruje se da su nastale kao način iskorištavanja osnovnih sastojaka - brašna, kvasca, pekmeza i maslaca. Knedle su parene jer je parenje u tom razdoblju bilo jednostavniji način kuhanja, posebno u ruralnim područjima bez pećnica (nekoć u planinama domaćinstva nisu imala pećnice). Tradicionalno su ih pripremale domaćice u Austriji i Njemačkoj, a jelo je postupno postajalo popularno i u višim društvenim slojevima. 

Ime germknödel potječe od dvije njemačke riječi - "germ", što znači kvasac, i "knödel", što znači knedla ili okruglica. Danas su germknedle nezaobilazni dio menija na alpskim skijalištima, gdje se jedu kao topli deserti, a neki ih vole i kao glavno jelo. Osim toga vežu se i uz adventsku ponudu mnogih europskih gradova.

Tradicionalno su punjene pekmezom od šljiva, ali moderne verzije koriste i vaniliju i čokoladu. Često su veličine tanjura, što ih čini impresivnima - mnogi u njima vide bogat, "kraljevski" desert.

Potrebni sastojci

Za tijesto pripremite:

  • glatko brašno
  • suhi kvasac
  • mlijeko
  • šećer
  • vanilin šećer
  • jaje
  • maslac
  • limun

Za nadjev će vam trebati: 

  • džem od šljiva

Za posip: 

  • šećer u prahu
  • mak

Kako se pripremaju

U toplom mlijeku pomiješajte kvasac i šećer pa ostavite da se digne. Zatim napravite tijesto - pomiješajte brašno i sol pa u sredini napravite udubinu i dodajte dignuti kvasac, šećer, jaje, maslac, limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko. Pripremite i umak od vanilije - zagrijte mlijeko s vanilijom te u drugoj posudi pomiješajte žumanjke, škrob i malo zagrijanog mlijeka. Zatim smjesu dodajte vrućem mlijeku i miješajte dok se umak ne zgusne. 

Tijesto razvaljajte i podijelite na desetak dijelova. U sredinu svakog dijela stavite malo džema pa spojite rubove tijesta i formirajte kuglice. Knedle parite u posudi za kuhanje na pari, a možete ih i kuhati u vodi. Vruće knedle prelijte umakom od vanilije te posipajte makom i šećerom.

Detaljan recept pronađite ovdje i razveselite se ovom zimskom delicijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.