Dok su neka jela samo prolazni hitovi, postoje i ona koja čvrsto drže svoje mjesto već dugi niz godina - jedno takvo su germknedle. Ne dođe zima a da ne pomislimo na njih. Službeno ćemo ih predstaviti kao okruglice od dizanog tijesta koje se najčešće pune džemom od šljiva te poslužuju s umakom od vanilije, posute makom ili šećerom.
Zasitno jelo koje su pripremale domaćice u planinskim krajevima
Vežu se uz tradicionalnu austrijsku i bavarsku kuhinju te, kako to obično biva s većinom finih, a jednostavnih domaćih jela - i one su nekoć bile siromašno jelo iz ruralnih krajeva. Iako se ne zna kada su točno nastale, pretpostavka je da je to bilo u 18. ili 19. stoljeću u alpskim regijama. Stanovnici planinskih područja pripremali su kalorična jela koja su im davala dovoljno energije tijekom zime i za fizičke poslove.
Vjeruje se da su nastale kao način iskorištavanja osnovnih sastojaka - brašna, kvasca, pekmeza i maslaca. Knedle su parene jer je parenje u tom razdoblju bilo jednostavniji način kuhanja, posebno u ruralnim područjima bez pećnica (nekoć u planinama domaćinstva nisu imala pećnice). Tradicionalno su ih pripremale domaćice u Austriji i Njemačkoj, a jelo je postupno postajalo popularno i u višim društvenim slojevima.
Ime germknödel potječe od dvije njemačke riječi - "germ", što znači kvasac, i "knödel", što znači knedla ili okruglica. Danas su germknedle nezaobilazni dio menija na alpskim skijalištima, gdje se jedu kao topli deserti, a neki ih vole i kao glavno jelo. Osim toga vežu se i uz adventsku ponudu mnogih europskih gradova.
Tradicionalno su punjene pekmezom od šljiva, ali moderne verzije koriste i vaniliju i čokoladu. Često su veličine tanjura, što ih čini impresivnima - mnogi u njima vide bogat, "kraljevski" desert.
Potrebni sastojci
Za tijesto pripremite:
- glatko brašno
- suhi kvasac
- mlijeko
- šećer
- vanilin šećer
- jaje
- maslac
- limun
Za nadjev će vam trebati:
- džem od šljiva
Za posip:
- šećer u prahu
- mak
Kako se pripremaju
U toplom mlijeku pomiješajte kvasac i šećer pa ostavite da se digne. Zatim napravite tijesto - pomiješajte brašno i sol pa u sredini napravite udubinu i dodajte dignuti kvasac, šećer, jaje, maslac, limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko. Pripremite i umak od vanilije - zagrijte mlijeko s vanilijom te u drugoj posudi pomiješajte žumanjke, škrob i malo zagrijanog mlijeka. Zatim smjesu dodajte vrućem mlijeku i miješajte dok se umak ne zgusne.
Tijesto razvaljajte i podijelite na desetak dijelova. U sredinu svakog dijela stavite malo džema pa spojite rubove tijesta i formirajte kuglice. Knedle parite u posudi za kuhanje na pari, a možete ih i kuhati u vodi. Vruće knedle prelijte umakom od vanilije te posipajte makom i šećerom.
Detaljan recept pronađite ovdje i razveselite se ovom zimskom delicijom.