MARITOZZO, talijansko slatko pecivo upotpunjeno bogatom kremom, nedavno je postalo veliki hit u Zagrebu. Ovu tradicionalnu rimsku poslasticu pripremaju slastičarka Celeste Ulrich i glavni pekar Nikša Mandić u Noel Bread&Deliju, majstorskoj pekari koja se nalazi odmah pored jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom.
Maritozzi su postali toliko popularni da se rasprodaju u manje od dva sata od otvaranja, tvrde iz Noelove pekarnice, nakon čega brojni kupci zovu telefonom i nestrpljivo čekaju dolazak nove ture. Sada je, nakon prvog od rogača i naranče, došao red na novi okus - tiramisu. Probali smo ga.
Novi Noelov tiramisu maritozzo (3.80 eura)
Tijesto s kakaom i kavom na prvi pogled izgleda žilavo, no zapravo je elastično, dosta gusto i jako mekano. Iznimno je sočno, pomalo podsjeća na slatki kruh natopljen sirupom. Krema je lagana, osjete se natruhe alkohola, tek je mrvicu slatka i sve skupa je jedan lijep ne previše sladak zalogaj za odrasle.
Crtica o maritozzu
Varijacije ovakvih slatkih peciva s kremom postoje diljem svijeta, ali se smatra kako maritozzo svoje korijene vuče još iz starog Rima, kada se radilo o slatkom kruhu s grožđicama i medom koji su Rimljanke izrađivale svojim muževima kao praktičan obrok koji se može ponijeti na rad u polje.
Mnogo je priča i legendi o maritozzu, ali čini se da je u nekom trenutku postojala tradicija koja je nalagala da mladići, prvog petka u ožujku, svojim odabranicama daruju maritozzo u koji su umetnuli zaručnički prsten ili zlatni predmet.
Od budućih muževa koji su ovu slasticu poklanjali svojim zaručnicama vjerojatno dolazi i naziv, jer maritozzo dolazi od talijanske riječi marito koja znači muž.