Norveški Nidelven Blå je najbolji sir na svijetu

Foto: Gangstad Gårdsysteri AS

NORVEŠKI plavi sir u petak je nadmašio natjecatelje iz cijelog svijeta i postao novi sir broj 1 na svijetu. Sir naziva Nidelven Blå iz sirane Gangstad Gårdsysteri natjecao se s crème de la crème svijeta sira u Trondheimu, Norveškoj, na najvećem svjetskom događanju koje okuplja ljubitelje i proizvođače sireva, a organizator je Guild of Fine Food.

World Cheese Awards, sada u svom 35. izdanju, okupio je stručnjake iz cijelog svijeta kako bi okrunili ovogodišnjeg šampiona. A 2023. obilježila je rekordnu godinu za natjecanje, s 4502 sira, najvećim brojem ikad, koji su stigli "brodom, kamionom, vlakom i zrakoplovom" kako bi ih ocjenjivala cijenjena komisija stručnjaka za sireve.

Nakon dugog dana vijećanja, ovogodišnjeg pobjednika konačno je izabrao pred publikom uživo pažljivo sastavljen "super žiri".

"Mi smo mala farma mliječnih krava smještena samo dva sata odavde, tako da ovo što se događa na našem domaćem terenu znači puno, a to što je sva ekipa iz mljekare ovdje daje dodatnu iskru", rekla je Maren Gangstadt, generalna direktorica Gangstadt Gårdsysteri.

Supružnici Gangstadt, vlasnici sirane koja proizvodi Nidelven Blå

Kažu da je savršen

Suci su imali samo lijepe stvari za reći o Nidelven Blå, polučvrstom siru s plavom plijesni, napravljenom od pasteriziranog kravljeg mlijeka.

"Kremast je, poput prave guste kreme", rekao je jedan sudac. Drugi ga je nazvao "savršenim plavim sirom". Treći je primijetio njegovu ravnotežu i "voćne tonove, možda neke karakteristike poput vina koje stvarno govore. To je vrlo jedinstven jezik".

Sirevi iz cijelog svijeta

Pobjednički sir morao se suprotstaviti žestokoj globalnoj konkurenciji.

"Konkurencija je uvijek jaka na dodjeli World Cheese Awards", rekao je John Farrand, direktor World Cheese Awardsa uoči događaja. “U stvari, imamo preko 40 različitih zemalja koje se natječu. Dakle, očekujete najkvalitetnije sireve iz tih zemalja."

Postupak je započeo u zatvorenoj areni Trondheim Spektrum u petak ujutro, kada je širi žiri, sastavljen od 264 vodeća stručnjaka za sir, počeo ocjenjivati ​​između 40 do 50 sireva na oko 100 stolova, radeći u timovima od dvoje do troje ljudi.

Nakon što je svaka grupa postigla dogovor, najbolji izbori su dobili zlatni, srebrni ili brončani status, a svaki ocjenjivački stol odabrao je jednog kao "superzlatnog". U sljedećoj fazi natjecanja super žiri, sastavljen od tima od 16 stručnjaka, koji su nastavili raspravljati o finalistima, s Nidelvenom Blåom koji je bio prvi, doveo je do finalnih 16 pobjednika.

"Zajednica sira je snažna", kaže Farron. "Oni [suci] uživaju u tome. Zabavljaju se. Ali u konačnici to je prilično ozbiljan posao. Jer za male sirare koji osvajaju nagrade to može biti veliki doprinos uspjehu i rastu njihova poslovanja."

Jake brojke iz Norveške

Zemlja domaćin - Norveška, ove je godine imala najveći broj prijava ikada, 293. Prema Farronu, World Cheese Awards je narastao s otprilike 250 "većinom prijava iz Ujedinjenog Kraljevstva", kada je započeo 1988., na 4502 prijave iz 43 različite zemlje diljem svijeta ove godine.

"Stvarno imamo sireve iz cijelog svijeta", dodaje on, objašnjavajući da tim naporno radi kako bi osigurao da nagrade budu dostupne manjim sirarima kako bi izbor bio što "eklektičniji".

"Ove godine imamo neke stvarno zanimljive sireve iz Indije i Japana kojima je tek nedavno, u posljednje dvije ili tri godine, dopušteno sudjelovanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.