O ovim krafnama nitko ne piše, a sto puta su bolje od silnih razvikanih po Zagrebu

Foto: Luka Šangulin/Index

I VAS vjerojatno krafne napadaju kod svakog pokreta po ulici, Instagram Storyjima, WhatsApp grupama i u razgovorima u četiri oka. Gdje su najbolje, gdje najgore, tko koristi jeftinu zamjenu za Nutellu, tko je natrpao bože sačuvaj punjenja pa curi na sve strane, gdje su neopravdano skupe, a gdje nevjerojatno jeftine... Sve znamo.

Naši su kolege iz Magazina neki dan probali one popularne po Zagrebu, kolegice iz Shoppinga primjerke iz dućana i nekih slastičarnica, a mi iz Fooda smo odlučili istražiti neistraženo i naći krafne koje ubijaju koliko su dobre, a nisu uopće toliko razvikane. I našli smo ih.

Prije par dana smo vam pisali o maloj majstorskoj pekarnici Bekeraj koja se nalazi u Tuškanovoj ulici u Zagrebu, taman između tržnice Kvatrić i Zvonimirove. Krafne su počeli peći ne tako davno, ali su ubrzo postali hit na aplikacijama za dostavu hrane jer su krenuli s dosta interesantnim punjenjima.

Došli smo po svoje primjerke za kušanje u subotu rano ujutro i u redu čekali desetak minuta jer je unutra bila gužva. Uhvatili smo pet različitih krafni, jednu s marmeladom, jednu s Nutellom, jednu Ferrero, jednu s karamelom i jednu s višnjom, koja je u ponudi tek nekoliko dana. Svaka košta 2.20 eura, to jest 17 kuna, što nije malo u svijetu regularnih krafni, a opet nije ni puno ako se uspoređuje s cijenama razvikanih, a lošijih.

U nastavku pročitajte kakve su.

>> Zagrebačka pekarnica rastura s krafnama. Imaju novi okus, cheesecake s višnjom

Krafna s marmeladom od marelice

Treba se znati neki red, složit ćete se, pa upravo zato i krećemo s krafnom svih krafni - onom punjenom marmeladom od marelice. U doba kad su krafne koštale 2 i pol kune nije bilo izmišljanja pri odabiru, već je krafna bila krafna i znalo se koja - s marmeladom od marelice.

Foto: Luka Šangulin/Index

Kao što nam je među pizzama orijentir uvijek Margherita, tako nam je među krafnama ova s marelicom. U Bekeraju je vrlo sočna, gusta i pošteno punjena, a kako ne bi izgledala skroz obično, onaj mali dio marmelade koji izlazi iz krafne posut je listićima badema. Marmelada je baš fina, s obzirom na to da joj se najčešće ne pridaje previše pažnje, pa je posvuda ista.

Ne znamo je li ovo neka drugačija marmelada ili su u klasičnu kupovnu od marelice umiješali limunov sok, ali baš je ugodno limunkasta. Definitivno jedna obična krafna s marmeladom u top izvedbi, krafna kakve se zaželimo.

Krafna s Nutellom

Eh ta Nutella, nema gdje je nema. Realno, s razlogom. Teško je naći osobu koja ne voli Nutellu, pa Ferrero upravo zbog tog slatkog namaza već desetljećima zadovoljno trlja ruke, a sve što je s Nutellom je hit.

Foto: Luka Šangulin/Index

Krafna iz Bekeraja s Nutellom je jedna lijepa, sočna krafna, bez greške. Na svakoj je i komadić jagode koji nam je bio najdraži zalogaj jer slatko prženo tijesto, Nutella i jagoda - ne može biti loše. Za one koji žele dobru krafnu s Nutellom ovo je milina.

Ferrero krafna

Ferrero podrazumijeva okus koji podsjeća na Ferrero Rocher kuglice, a to je u domaćoj radinosti uvijek kombinacija Nutelle i komadića tostiranih lješnjaka. Fina je, ima dosta, ali ne previše punjenja, tijesto je sočno i slatko. Zbog komadića lješnjaka nam je malo draža od ove samo s Nutellom.

Foto: Luka Šangulin/Index

Crumble karamel krafna

Ova krafna ima dva punjenja, karamel i kremu od vanilije koja nam je malo kiselkasta. U prvih par trenutaka su nam se osjećaji pomiješali pa nismo znali je li nam to super ili užas. Nakon još jednog zalogaja smo shvatili da je baš dobro.

Foto: Luka Šangulin/Index

Zašto? Pa zato što slatko prženo tijesto samo po sebi zna biti ubitačno, a i karamel koji često uguši okus slastice, pa ova kiselkasta krema to razbije. Neobična, ali jako zanimljiva krafna, palac gore za crumble karamel.

Cheesecake višnja krafna

Eto nas konačno kod ove nove kojoj smo se veselili, pa smo je zato i ostavili za kraj, da bude napeto. Ne znamo što mislite o višnjama iz kompota, mi ih volimo. Ovo konzervirano voće je odlično za razne kolače i deserte tijekom cijele godine, a naročito zimi - slatko, kiselkasto, vrlo zadovoljavajućeg okusa.

Foto: Luka Šangulin/Index

Iako smo, kako smo već gore napisali, fanovi običnijih punjenja, poput fine marmelade, bez pompoznih krema i slično, ova krafna je nešto divno. Dva punjenja - jedno nalik kremi od sira u cheesecakeu (torti od sira za one koji ne priznaju nehrvatske nazive torti i kolača) i drugo od višanja, pretpostavljamo da se radi o kompotu (i višnje i sok) ukuhanom s gustinom.

Punjenja su vrlo glatka i mekana, jedno je slađe, drugo kiselkasto, u svakom slučaju - top!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.