HRSKAVA rolada s listićima badema, kremom od vanilije, slatkim vrhnjem i jagodama kolač je koji vrišti: Svibanj! Našli smo ga u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? i u nastavku vam donosimo i recept naše čitateljice Veronike Medved.
Za koru ćete trebati:
Za kremu pripremite:
Dodatno trebate:
Pećnicu uključite na 160 stupnjeva pa krenite s izradom kore. Bjelanjke i šećer dobro izradite - ne smiju ostati kristalići šećera. Dodajte sol, ocat i gustin i lagano izmiješajte da se svi sastojci sjedine. Veliki lim za pečenje (onaj od pećnice) obložite papirom za pečenje. Smjesu ravnomjerno rasporedite i poravnajte. Obilno je posipajte listićima badema. Pecite oko 20 minuta na 160 stupnjeva.
Sada pripremite jedan papir za pečenje i posipajte ga šećerom u prahu. Pečenu koru izvadite na pripremljeni papir za pečenje tako da bademi budu okrenuti prema šećeru u prahu. Ostavite sa strane dok radite ostalo.
Došao je red na kremu. Oko 300 ml mlijeka stavite kuhati, a u preostalih 200 ml umutite prašak za puding i šećer. Skuhajte puding. Prekrijte prozirnom folijom i ohladite. Kad se ohladi, pjenasto izradite maslac i sjedinite ga s kremom. Izradite slatko vrhnje i pustite kratko sa strane dok režete jagode.
Jagode operite, očistite i osušite. Narežite ih na sitne komadiće i možete krenuti sa slaganjem rolade. Koru premažite kremom, a zatim slatkim vrhnjem. Posipajte sjeckanim jagodama i zarolajte. Dobro ohladite i onda režite na ploške.