Ovako izgleda restoran kad ga uredi konceptualni umjetnik, imamo fotografije

Foto: Dean Tesovic

HRVATSKA je dobila prvi restoran čiji je interijer u potpunosti napravljen od prirodnih odbačenih materijala. Dubrovački konceptualni umjetnik Igor Hajdarhodžić novi restoran Bota Šare na sjevernom ulazu u Grad, ulazu Buža, u ulici Peline 4, učinio je mjestom "u kojem svaki detalj priča svoju priču", kaže. 

"Kroz posao nas je vodila želja da predmetima koji su odbačeni pokušamo dati novu ulogu, tzv. upcycling. Ja sam već 40 godina uključen u takve poslove i neka sam vrsta Kralja smeća ovdje u Dubrovniku, a i šire. Posao je bio uspješan jer mi je prijatelj Pero Šare dao potpunu slobodu, a s njegovom sam obitelj surađivao godinama u Splitu i Malom Stonu. Motiv da se uhvatim ovog posla je bio što obitelj Šare godinama njeguje i zadržava visoku razinu kvalitete svojih usluga", govori Igor Hajdarhodžić.

Stara pekara je sada restoran

Neki od predmeta, u prostoru u kojem se u prošlosti nalazila stara pekarnica, vrlo su vrijedni. To su starine i povijesne memorabilije, a ostalo su upotrijebljene stvari za koje je ipak pomalo neobično da se nalaze u ovom prostoru. Odbačeni detalji dobili su tako novu ulogu.

"Donio sam jedan predmet, pronađen na smeću, koji govori o padu Dubrovačke Republike. Izradio ga je na svojoj škrinji mladi mornar i ona na neki način, predstavlja atrakciju u ovom prostoru. Bio je 20-ak godina po muzejima. Sada je tu da bude na uvid i da se taj komadić dubrovačke povijesti ispriča posjetiteljima i građanima", dodaje Igor.

Glavni unutrašnji prostor, kao i terasa, imaju po 30 sjedećih mjesta. Atrakcija u tom prostoru jedan je stol napravljen od dviju istrošenih stepenica koje datiraju još iz doba Republike te dvije različite balustrade. Šankovi su pak napravljeni od brodskih pasarela. Svjetlo u prostoru daju stari ribarski ferali. Te odbačene stvari postaju element jedne posebne atmosfere koju ljudi odmah osjete, smatra ovaj umjetnik.

Josipa Turković i Igor Hajdarhodžić

Sushi i marende

Zasebni prostor zove se Pescatore - ribar i može primiti do šest osoba. U njemu se može vidjeti svježe ulovljena jadranska plavorepa tuna. Danas privlači veliku pažnju prolaznika. Upravo tu Bota nudi posebno iskustvo s vlastitim chefom koji će ispred gosta raditi sushi.

Radno vrijeme je od 8 sati do ponoći. U ponudu su uveli dnevne marende za koje vjeruju kako će razveseliti Dubrovčane.

"Sve naše namirnice su ili iz vlastitog uzgoja ili iz obližnjih OPG-ova. Kvaliteta istih, kao i svih delicija, imperativ je Bote koji je Hrvatska prepoznala. Riba je isto tako djelomično iz vlastitog ulova ili pak je pak naši chefovi prikupe u rano jutro na peškariji", kaže voditeljica dubrovačke Bote, Josipa Turković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.