Kralj Charles ništa ne baca, nikada ne ruča, a svoj omiljeni kolač jede tjednima

Foto: Shutterstock

BRITANSKI kralj Charles već je ranije javno iznosio neke svoje prehrambene navike, pa je tako poznato da mu je za efikasan radni dan najvažniji obrok - doručak, i to bogati omlet sa sirom. Kralj ne jede ručak, smatra kako ga obrok usred dana ometa u dnevnim zadacima i smatra ga luksuzom, za Telegraph je rekao Gordon Rayner, bivši kraljev dopisnik, koji je često putovao s kraljem Charlesom.

Velik je obožavatelj zdrave hrane, sjemenki poput lana, orašastih plodova i gljiva, a njegov je bivši chef Darren McGrady za Delish magazine izjavio da je kralj oduvijek bio veliki gurman, a organski uzgoj hrane i održivi razvoj podržavao i prije nego je on uopće izumljen i postao popularan. 

Poznato je i da je kralj veliki pobornik zaštite okoliša, a isto mu je važno i u hrani koju konzumira - da ne zagađuje okoliš i ne stvara nepotrebni otpad, što je temelj zero waste filozofije.

Kralj je svoj 75. rođendan obilježio tako da je na taj dan javnosti prezentirao inicijativu The Coronation Food Project, kojoj je glavni cilj smanjiti bacanje hrane, odnosno redistribuirati višak onima kojima je potrebno. Prema podacima AMCS-a, u Britaniji se godišnje baci 12 milijuna tona hrane, što kralj svojom inicijativom želi promijeniti. 

U skladu s ovim stavovima, kraljev omiljeni desert je jednostavan voćni kolač, a poznato je da čokoladu u desertima ne podnosi, za razliku od svoje majke, pokojne kraljice Elizabete II., koja ju je obožavala. Kralj i njegova supruga Camilla ovaj kolač jedu sve dok ga cijelog ne pojedu, ništa ne bacaju, a omiljen im je i zbog dugog roka trajanja - i do nekoliko tjedana.

Prema riječima Fione Harris, slastičarke koja je prije pet godina pripremala rođendansku tortu za kralja, od njegovih bližnjih dobila je naputak da torta reflektira njegovu ljubav prema selu, a nakon promišljanja odlučila je pripremiti upravo ovaj omiljen kraljev voćni kolač, ali u formi torte.

Recept za kraljev omiljeni kolač

Inače je ovo klasičan, tradicionalni britanski specijalitet kojemu dodaci mogu varirati, a osnova je sočan biskvit s maslacem i suho voće po izboru, koje u kombinaciji s brašnom čuva svježinu kolača, odnosno, čini ga dugotrajnim. Tradicionalno se poslužuje uz čaj, a često se nalazi i na blagdanskim stolovima. Ovaj ukusan, voćni kolač "dostojan kralja" možete pripremiti i kod kuće. Bit će vam potrebno: 

  • 200 g grožđica
  • 100 g suhih marelica, izrezanih na komadiće
  • 1 naranča, za koricu i sok
  • 1 limun, za koricu i sok
  • 200 g maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 70 g mljevenih ili sitno narezanih badema
  • 2 žličice začina (cimet, muškatni oraščić i đumbir)
  • 100 g kandiranih višanja
  • 50 g kandirane narančine i limunove korice
  • prstohvat soli

Kako se priprema

Grožđice i sušene marelice stavite u posudu pa prelijte narančinim i limunovim sokom, umiješajte i ribane korice i ostavite da natapaju dva sata ili, idealno, preko noći. 

Pomiješajte maslac, šećer, jaja, brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe i začine, dodajte prstohvat soli i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte voće i sok citrusa u kojemu se natapalo te kandirane višnje i korice citrusa i sve umiješajte špatulom. Bit će vam potreban lim za pečenje kruha ili štruce (duguljast, pravokutan i dublji), obložite papirom za pečenje i u njega ravnomjerno izlijte smjesu.

Pecite na 1 sat i 30 minuta na 160°C. Provjerite kolač zadnjih 15 minuta pečenja, a kada površina počne tamniti, prekrijte aluminijskom folijom. Kolač ostavite da se ohladi, a onda ga možete dekorirati tako da ga premažete džemom od marelice i posujete sitnim, sušenim ili kandiranim voćem.

Ako kolač pripremate za neku svečaniju priliku, možete ga prekriti fondanom ili marcipanom i oblikovati tako da prekrije cijelu površinu i izrezati razne oblike po površini, ili pripremiti glazuru od šećera u prahu i preliti ju po površini kolača.

Cijeli recept za britanski voćni kolač pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.