KOLOVOZ je što se namirnica tiče jako bogat mjesec, a ovaj put podsjećamo vas na špinat, koji je još uvijek aktualan iako je prisutan od proljeća. Ovo lisnato povrće ubraja se u superhranu jer je puno željeza, vitamina i antioksidansa. Iako se u kulinarstvu priprema na puno načina i najčešće se kuha, itekako se može jesti i svjež poput salate, za što je idealna opcija baby špinat, koji nećete morati rezati ili mu skraćivati čvrste peteljke.
Victoria Beckham najviše uživa upravo u ovoj namirnici. Chef i vlasnik restorana Cut iz Beverly Hillsa u Los Angelesu Wolfgang Puck ispričao je za Heat Magazine da je Victoria redovna gošća, a najčešće naručuje jednostavno jelo - špinat kuhan na pari sa samo malo soli.
U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga za pripremu ove zaista kvalitetne namirnice. Isprobajte nešto što još niste i svakako javite dojmove te kako ga vi najradije pripremate.
1. Špinat na mlijeku
Jedan od klasičnih recepata za pripremu špinata koji će i one koji ga baš i ne vole pretvoriti u prave ljubitelje. Ključni sastojci uz špinat su maslac, mlijeko i češnjak, a odličan je prilog uz meso i pire krumpir. Evo recepta.
2. Musaka od špinata i krumpira
Složenac preliven kremastom smjesom jaja i sira koji se lako priprema i sigurno će vam biti omiljen. Ova kremasta musaka odlična je kao samostalno jelo, a može se poslužiti i uz svježu salatu. Recept pogledajte ovdje.
3. Zapečene mašnice sa špinatom
S ovim jelom možete biti kreativni i dodati što god želite, više sira, povrća, pa i mesa ako želite zasitniji obrok. Odličan je izbor za ljetne dane, a evo i recepta.
4. Juha od špinata, potočarke i rikole
Slobodno se možete poigrati sastojcima i količinama u ovoj superzdravoj juhi. Možete je pripremiti i samo od špinata ako vam ove dvije salate nisu dostupne, a slobodno pripremite i veću količinu da u njoj uživate nekoliko dana. Detaljne upute pogledajte ovdje.
5. Musaka od špinata i tikvica
Superukusno jelo koje se jednostavno priprema, oba sastojka daju kremastu teksturu, preliveni su mlijekom i sirom, a potom zapečeni. Pravi ljetni ručak, evo recepta.
6. Lazanje sa svježim sirom i špinatom
Još jedno zapečeno i kremasto jelo, omiljeni klasik koji se brzo priprema, a može se koristiti i zamrznuti špinat, bit će jednako dobar. Recept je ovdje.
7. Špecle sa špinatom
Za 15 minuta možete pripremiti vlastite domaće špecle, tjesteninu sa špinatom, a od sastojaka će vam uz špinat biti potrebni brašno, jaja i voda. Recept je odličan, a pronađite ga ovdje.
8. Lisnati quiche s feta sirom i špinatom
Recept za klasični quiche koji je jako popularan u verziji sa špinatom. Možete ga pripremiti bez mesa, a ako baš želite, možete dodati sitno narezanu slaninu, dimljenu šunku ili piletinu. Quiche je uvijek dobar izbor za brzi obrok ili druženja. Evo recepta.
9. Pureće rolice sa sirom i špinatom
Ove su rolice uvijek dobar izbor za brzi ručak i jednostavne su za pripremu. Sve što vam je potrebno su pureći odresci, sir i špinat, a poslužiti ih možete uz priloge poput zapečenog graha ili sataraša s tikvicama. Ovdje je recept.
10. Lisnati trokutići sa sirom i špinatom
Uz gotovo lisnato tijesto, sve što trebate je narezati svježi špinat i pomiješati ga sa sirom, začiniti, a po želji možete dodati i sitno rezanu slaninu ili šunku, napuniti lisnato tijesto i staviti peći. Super izbor za brzinsku pripremu domaćih zalogaja za druženja. Detalji su u receptu.