IZBOR 50 najboljih svjetskih restorana održava se od 2002. godine u organizaciji britanske medijske kompanije William Reed. Zahvaljujući panelu od 1080 kulinarskih stručnjaka, kao i strukturiranom i revidiranom postupku glasanja, godišnji popis najboljih svjetskih restorana donosi izbor najboljih destinacija za jedinstvena kulinarska iskustva te služi kao barometar za svjetske gastronomske trendove.
Prvo mjesto na ovogodišnjoj listi zauzeo je Central, ugledni peruanski restoran smješten u srcu Lime.
>> Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu
Povijest i koncept restorana Central
Central je 2008. godine otvorio chef Virgilio Martínez s ciljem stvaranja vrhunskog gastronomskog iskustva temeljenog na peruanskim tradicionalnim jelima i tehnikama kuhanja. Pía León pridružila se sljedeće godine, a kasnije je postala glavna šefica i supruga Virgilia Martíneza. Zajedno su stvorili iskustvo koje danas poznajemo kao Central. Ovaj kuharski bračni par redovito putuje Peruom uzduž i poprijeko, upoznaje proizvođače, iskušava neobične namirnice i smišlja nove načine kako ih poslužiti na tanjuru.
Njihov jedinstveni koncept goste vodi kroz 15 različitih peruanskih ekosustava, određenih prema nadmorskoj visini. Svako jelo, kao odraz tih ekosustava, nosi pečat regije kojoj pripada, a raspon je od 15 metara ispod razine Pacifičkog oceana pa sve do visina od 4200 metara u Andima.
Central se prvi put pojavio na listi 2013. godine na 50. mjestu, da bi deset godina kasnije postao prvi južnoamerički restoran koji je osvojio titulu najboljeg restorana na svijetu. Uz to, Central je više puta osvojio titulu najboljeg restorana u Južnoj Americi.
Dojmovi gostiju
Centralov koncept i jedinstvena ponuda nisu za svakoga. Prema podacima s TripAdvisora, cjenovni raspon obroka kreće se između 146 i 237 eura, s prosječnom ocjenom 4.5 na temelju 3344 recenzije. Povratne informacije gostiju na TripAdvisoru variraju od entuzijastičnih pohvala do vrlo razočaranih kritika.
Korisnik aztraveler527 opisao je Central kao "iskustvo koje nadilazi hranu", ističući pažnju posvećenu detaljima i sveobuhvatnom senzornom doživljaju. S druge strane, korisnik Joe S. doživio je svoj obrok kao "prevaru", naglašavajući da su mu poslužene jednostavne namirnice poput pjenice s komadićem krumpira manjim od palca. Naveo je kako je obrok za dvoje ljudi s izborom od 12 sljedova, jedno pivo i malo vina platio preko 700 američkih dolara te savjetovao drugima da sačuvaju svoj novac i posjete neki restoran iz kojega neće izaći gladni.
Korisnica 346fatimak dala je umjereniju ocjenu. Ona cijeni ideju restorana, njegovu podršku lokalnim proizvođačima i kreativnost, ali smatra da neki koncepti dekonstruirane hrane nisu do kraja uspjeli i da je restoran malo previsoko cijenjen.
Ovi komentari pokazuju da posjet Centralu nije samo odlazak na obrok, već kompleksno iskustvo koje može nadmašiti ili ne ispuniti očekivanja, ovisno o perspektivi posjetitelja. Kao takav, Central nastavlja poticati dijalog o tome što moderna gastronomija može i treba biti.