Ovo su trenutno najbolje pekarnice u Zagrebu

Foto: Karlo Klasić/Index

U NASTAVKU vam donosimo popis na kojemu je sedam trenutno najboljih majstorskih pekarnica u Zagrebu, poredanih abecedno.

1. Balance brunch and bakery (Bijenička cesta 14)

Balance se otvorio prije manje od godinu dana na sjeveru grada, na Bijeničkoj cesti, i upravo je taj dio Zagreba trebao jedno takvo mjesto. Simpatična pekarnica koja nudi i brunch ima klasičnu ponudu kakvu bismo usporedili s Koricom i Bread Clubom - kroasani, pizze, cruffini, kruhovi od kiselog tijesta.

>> Zagreb je dobio još jednu craft pekarnicu, otišli smo vidjeti što nude

Nedavno su, i za sada jedini u Zagrebu, u ponudu uveli popularne lafayette kroasane, okrugla i plosnata peciva od laminiranog tijesta (na fotografiji dolje, 3 do 3.30 eura komad, ovisno o vrsti). Moramo priznati kako su nam "obični" kroasani ipak draži od ovog najnovijeg pekarskog trenda.

Balance, srećom, ima i odlične klasične varijante (2 eura prazan, 3.10 eura šunka-sir). Cruffin je 4 eura, šnita banana breada, kuglofa s jabukom i brusnicom ili tikvicom i čokoladom prodaje se po 3.20 eura, a caprese ili mortadela sendvič po 3.50 eura.

Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Instagram/balancebrunch

2. Boogie Lab (Ulica kneza Borne 26)

Boogie Lab u Parku kneževa kod Branimir centra otvoren je prije mjesec dana, a funkcionira kao pekarnica, brunch bar, bistro i noćni bar u jednom (više informacija na linku ovdje). Hranu priprema ekipa iz Kroštule, pa ćete u Boogieju naći razne njihove kruhove i peciva, kao i prigodne blagdanske slastice, poput pince ili pannettonea, kad je za njih vrijeme.

Od peciva možete birati između croissanta (1.40 eura), čokoladnog (2.30 eura) ili onog s marelicom (2.30 eura), a tu su i onaj s punjenjem od badema (2.50 eura) i pistacije (3 eura). U ponudi je i popularni cruffin s karamelom i lješnjakom (3 eura), a za one koji žele nešto drukčije u Boogiejevoj vitrini s pecivima je i danish s vanilijom i kumkvatom (2.1 euro).

Tko je ipak više za slano, neće ostati gladan. Croissant sa šunkom i sirom ili danish s krem sirom su po 2.3 eura, danish s pečenim cherry rajčicama, mesnim okruglicama, kiselim gljivama i bechamelom, jajima sa šparogama te lisnato s kimchijem prodaju se po cijenama od 2.3 do 2.9 eura.

Foto: Luka Šangulin/Index
Foto: Luka Šangulin/Index

3. Bread Club (5 lokacija)

Bread Club, otkako postoji, bilježi nevjerojatan rast i popularnost među kupcima, pa su nedavno otvorili petu poslovnicu, na Britancu. Pekarnica je to koja svako malo iznenadi novim proizvodima, ali ne odriče se ni klasika zbog kojih se kupci rado vraćaju.

Njihovi kroasani i cruffini često se mogu naći u sezonskim varijantama, kao što su oni s jagodom i bazgom krajem proljeća ili ruby čokoladom za Valentinovo. Nedavno smo se oduševili njihovom pincom o kojoj više možete pročitati na ovom linku.

Najpopularniji kruh koji imaju u ponudi trenutno je kruh od pira (4.91 eura), kao i kukuruzni miješani (3.98 eura), oba teže po kilogram. Cruffini se u Bread Clubu prodaju po 3.52 eura, a kroasani od 1 do 3 eura po komadu, ovisno o vrsti.

Foto: Instagram/breadclub
Foto: Instagram/breadclub
Foto: Marin Tironi/Index

4. Korica (Preradovićeva 39, prilaz Gjure Deželića 36, Martićeva 19)

Korica je vrlo simpatična pekarnica koja nas godinama nije razočarala. Njihovi cruffini su prvi cruffini koje smo jeli u Zagrebu (davno je to bilo), a u tada jedinu poslovnicu na Zelenom valu išli smo i po mini quicheve i najbolje slane kroasane.

Ovog trena jedan cruffin tamo košta 3.30 eura, slani kroasan sa sirom i šunkom 2.30 eura, a kruh od 1.90 za baguette do 3.30 za običnu štrucu od kiselog tijesta, kao i za njihov slavni kruh s proklijalom raži. 

Sada Korica ima tri lokacije, a ponuda joj je i dalje vrlo korektna. Ono što nam je trenutno kod njih hit su sočni kuglofi, a šnita od 90 grama košta od 2.10 do 2.20 eura, ovisno o kojem je kuglofu riječ.

Foto: Instagram/korica
Foto: Instagram/korica

5. Kukuriku (Savska 156)

Kukuriku je pekarnica u Savskoj i postoji već neko vrijeme, no nije toliko razvikana - šteta. Ima razna vrlo privlačna peciva i sourdough kruhove (divlji kvasac i pitomi pekari, opisuju se tako iz Kukurikua).

Vrlo su kreativni što se tiče lisnatih peciva, pa su im kroasani, cruffini i sve slično tome odlično napravljeni, od izgleda do kombinacije okusa te balansa slatkoće i kiselosti. Za ovo definitivno vrijedi otići do Savske.

Cijene dijela proizvoda su nešto niže no što su u ostalim pekarnicama u ovom rangu, pa cijela focaccia košta 2.60 eura, no cijene peciva su ipak svuda približne. Lisnato s kremastim punjenjem je 1.90, kroasan s bademom 2.90, cruffin 3.60 i lisnato s punjenjem od višnje 3.30 eura.

Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Karlo Klasić/Index

6. Noel Bread and Deli (Ulica popa Dukljanina 1)

Naš prvi posjet Noelovoj pekarnici nije prošao savršeno jer nam se zamjerio previše nauljen razvikani sendvič s mortadelom, no zaboravili smo na taj problem kad smo probali njihove slastice koje su bile nevjerojatno dobre i sočne.

U veljači ove godine rasturili su s maritozzima i malo-pomalo postaju nezaobilazna postaja za sve ljubitelje dobrog tijesta, bilo da se radi o kruhovima ili raznim pecivima. U ponudi su trenutno kroasani za 2.20 eura, makovnjača i orahnjača po 3.20 eura za 100 grama, kao i babka s cimetom. Muffin od jabuke je 3.50 eura.

>> Noel ima novi maritozzo s okusom tiramisua, probali smo ga

Focacciu od 500 grama ovdje ćete platiti 7.20 eura, raženi kruh od 1 kilogram 7.40 eura, kruh od heljde 5.50 eura, a integralni miješani kruh 4.90 eura. Sendvič s mortadelom košta 3.60 eura, a burger sendvič (šunka, sir nepasteriziranog mlijeka, gorušica, kapari, krastavci, chilli, peršin, papar) ravno 5 eura.

Foto: Instagram/noelbread&deli
Foto: Index Food

7. Salo (Opatovina 13)

Salo na Dolcu najpoznatije je po salenjacima Petre Jelenić, ali i po kiselim, gustim kruhovima Tvrtka Šakote. Osim što možete kupiti što vam se sviđa za van, možete i ostati pa uz pecivo popiti kavu ili pojesti brunch za desetak eura po porciji. Cijene peciva kreću se oko 3 eura, a kruha od 4 i više.

Više o tome kako je ovaj lokal nastao, tko stoji iza svega i kojom se filozofijom vode, možete pročitati na ovom linku.

>> Iz Sala na Dolcu najavili novo, skraćeno radno vrijeme

Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Karlo Klasić/Index
Foto: Karlo Klasić/Index
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.