U Poreču se ovog vikenda prodaje istarski češnjak čija cijena ide i do 13 eura

Foto: FB/Istra - Terra Magica

ISTRA je poznata po maslinovom ulju i tartufima, ali i po istarskom češnjaku, koji je toliko popularan da se svaki proizvedeni režanj proda i prije nego što je ubran. Neki ga proizvođači prodaju za 10, neki i za 13 eura, a u Istri se češnjaka proizvede do 10 tona.

Istarski je češnjak toliko popularan da postoji cijeli festival posvećen njemu, a održava se i ove godine. Ovog vikenda, 3. i 4. kolovoza, na Trgu slobode u Poreču odvit će se peto izdanje Festivala istarskog češnjaka, na kojemu će se predstaviti 10 OPG-ova koji proizvode istarski češnjak.

Dodjeljuje se oznaka za iznimnu kvalitetu češnjaka

Sve kreće u subotu u 10 sati, a predstavit će se OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Ekonomija iz Svete Nedelje, OPG Zvijezdana Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Vilim Jakša iz Cerovlja, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Stanko Bratović iz Muntrilja, OPG Dean Pamić Nefat iz Pazina, OPG Zoran Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Ivan Radetić iz Jakići Gorinji, i OPG Nikol Udovičić iz Rovinja.

Nakon otvaranja, u subotu će se dodijeliti i oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti proizvođači istarskog crvenog češnjaka, istarskog rozog češnjaka i istarskog ljubičastog češnjaka, a posjetitelji će na štandovima moći kupiti rešte domaćeg istarskog češnjaka, ali i razne proizvode od češnjaka poput namaza, ukiseljene paske i umaka od paski.

Češnjak će se prodavati po cijeni od 10 eura

U subotu u 17 sati festivalu će se pridružiti i chef Antonio Brajković koji će posjetiteljima pripremiti jela u kojima će koristiti upravo istarski češnjak, koji će posjetitelji ovdje moći kupiti po cijeni od 10 eura za reštu (otprilike 1 kilogram) i 6 eura za reštu od pola kilograma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.