ZA MANJE od pet eura možete napraviti fantastičan prilog za cijelu obitelj s mahunama u glavnoj ulozi. Riječ je o zapečenim mahunama s vrhnjem i parmezanom, jelu koje je jeftino i koje ćete pripremiti za samo 10 minuta te zapeći u pećnici na pola sata. Evo koliko sve košta i kako ih napraviti. Savršeno će se slagati s nekim finim vikend pečenjem, poput pileta, ali i komada odojka ili carskog mesa.
Zapečene mahune za manje od 5 eura
Za zapečene mahune za četiri osobe trebat će vam sljedeći sastojci:
- 500 g zelenih mahuna
- 200 ml kiselog vrhnja
- ½ žličice soli
- ¼ žličice papra
- ¼ žličice mljevene dimljene paprike
- ⅛ žličice muškatnog oraščića
- 20 g krušnih mrvica
- 100 g naribanog parmezana
U cijenu nismo uračunali začine (sol, papar, papriku i muškatni oraščić), a sveukupno ćete za ovo jelo morati izdvojiti 4.96 eura. Kilogram zelenih mahuna je 2.39 eura, pa ćete za 500 g izdvojiti 1.19 eura, a 200 ml kiselog vrhnja platit ćete 0.75 eura.
Krušne mrvice platit ćete samo 4 eurocenta (500 g košta 1.09 eura), a najskuplja stavka je parmezan - 200 g parmezana je 5.97 eura, pa ćete 100 g platiti 2.98 eura.
Kako pripremiti zapečene mahune
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Mahunama odrežite krajeve, operite ih i narežite na manje komade. Zakuhajte lonac slane vode. Ubacite mahune i kuhajte ih 3 minute. Blanširane mahune ocijedite i prebacite u posudu za pečenje.
Začinite i prelijte vrhnjem. Sve dobro promiješajte i posipajte krušnim mrvicama. Prebacite u pećnicu te pecite 20 minuta. Izvadite posudu, posipajte sirom i vratite u pećnicu na 5 minuta. Poslužite toplo uz salatu po želji.