NIJE TAJNA da su hrvatska maslinova ulja među najboljima na svijetu - od Istre do Dalmacije, mnogi se proizvođači mogu pohvaliti odličnim uljima koja osvajaju brojne nagrade, pa je tako čak 35 hrvatskih maslinovih ulja osvojilo zlatnu medalju na najvećem svjetskom ocjenjivanju ekstradjevičanskih maslinovih ulja koje je ove godine održano u New Yorku.
Više o tome pisali smo ovdje, a na spomenutom ocjenjivanju zlatnu je medalju osvojilo i maslinovo ulje Nai 3.3 Coratina, koje u svojim maslinicima na Dugom otoku proizvodi bračni par Nives i Goran Morović. Oni proizvode ukupno tri ekstradjevičanska maslinova ulja, Coratinu, Drobnicu i Blend, koja su samo ove godine osvojila 22 prestižne međunarodne nagrade, a upravo je Coratina njihovo najnagrađivanije ulje na svjetskim natjecanjima.
S Nives i Goranom pričali smo o njihovim maslinovim uljima, a oni su nam otkrili kako izgleda proces proizvodnje maslinovog ulja, na koju su nagradu najponosniji te što se zapravo krije iza imena Nai 3.3.
Imaju preko tisuću stabala maslina, a njihova obitelj ulje proizvodi više od 400 godina
"OPG Nai 3.3 obiteljski je OPG, a u proizvodnji aktivno sudjeluju i članovi šire obitelji. Osim proizvodnje maslinovog ulja, bavimo se i graditeljstvom već više od 35 godina te turizmom, a naša ekološka proizvodnja maslinovog ulja obuhvaća više lokacija. Imamo ukupno 1300 maslina, od kojih se 1100 nalazi uz naš objekt u selu Žman, na Dugom otoku", kaže nam Nives na početku i dodaje da njihova obitelj maslinovo ulje proizvodi više od 400 godina.
"Naša obitelj ima kontinuitet u proizvodnji maslinovog ulja dug više od 400 godina, što potvrđuju zapisi u selu Žman na Dugom otoku još od 1607. godine. I danas poštujemo tradiciju predaka", kaže ona i dodaje da selo Žman ima dugu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja. Žman je na početku prošlog stoljeća imao prvu hidrauličnu prešu za proizvodnju maslinovog ulja u Dalmaciji, a tamo postoji i zadružna uljara koju mještani održavaju generacijama, a u kojoj je i njezin suprug Goran radio tijekom zimskih školskih praznika.
Godišnje proizvedu nekoliko tisuća litara maslinovog ulja
Nives i Goran otkrivaju nam da godišnje proizvedu nekoliko tisuća litara maslinovog ulja, prilagođavajući količinu proizvodnje kvaliteti maslina i uvjetima godine, a pojasnili su i kako kod njih izgleda cjelokupni proces proizvodnje ulja.
"Berbu maslina započinjemo početkom listopada, kada plodovi počinju lagano mijenjati boju. Masline se isti dan, odmah nakon ručnog branja, melju u našoj uljari, a cijeli proces prerade traje oko dva tjedna. Svaku fazu proizvodnje obavljamo na najbolji nam poznati način, ne pojednostavljujući niti jednu fazu", kaže Nives.
Masline se odvajaju od peteljke, a svaki plod koji je oštećen ili odaje bilo kakve tragove vanjskog utjecaja odstranjuje se u procesu prerade. Samo savršene masline, zdrave i netaknute, stvaraju jedinstveni okus ulja Nai 3.3, a Nives kaže da proizvode ranije spomenute tri vrste ulja.
Tu je Blend, koji je mješavina različitih sorti, monosortna ulja Drobnica i Coratina, ujedno i njihovo najnagrađivanije ulje na svjetskim natjecanjima, koje odlikuje izražen voćni miris, slatkasto-pikantni okus i visoka razina polifenola, zbog čega je dobilo zdravstvenu preporuku na natjecanju u Londonu, a prema EU projektu Aristoil, ocijenjeno je kao ulje s najviše polifenola u Republici Hrvatskoj 2019. godine.
Inače, polifenoli su biljni spojevi snažnih antioksidativnih svojstava, koji štite srce, krvne žile i imunološki sustav s pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja, a visoka razina polifenola u njihovom maslinovom ulju još je jedan razlog zašto je njihovo maslinovo ulje toliko nagrađivano.
Proizvode najnagrađivanije maslinovo ulje u Hrvatskoj
Ulje Nai 3.3 je, govori nam Nives, najnagrađivanije hrvatsko maslinovo ulje. Nagrade za ulje ove su godine, između ostalog, dobili i u Ateni, Tokiju, Londonu, New Yorku, Madridu, Berlinu, Milanu, Monte Carlu i na Bariju, a nama su otkrili da im je od svih nagrada ipak najdraža ona prva, koju su dobili u Milanu, jer ona iza sebe krije priču o svim njihovim mukama kroz koje su morali proći da stvore ovo ulje.
A što to njihovo ulje čini posebnim i jednim od najboljih u Hrvatskoj? Odgovor se krije upravo na mjestu na kojemu njihova stabla maslina rastu. "Na različitost ulja utječe mikroklima i sastav tla, a na ovogodišnjem natjecanju u Tokiju ocjenjivački panel je nadodao baš takvo zapažanje uz našu Coratinu", ističe Nives.
Zašto baš Nai 3.3?
Maslinova ulja Nai 3.3 nose vrlo neobično ime i na prvu je teško dokučiti što znači. Riječ "nai", otkriva nam Nives, na Dalmato-romanskom znači snijeg, a to je jezik koji se govorio u priobalju i na otocima. Prije 100 godina bila su prosječno 3.3 snježna dana na Dugom otoku, a kada bi pao snijeg, većina kukaca koji stvaraju štetu u masliniku bi uginula pa nije bilo potrebe za prskanjem.
Tako je, ističe Nives, dobiven savršeno ekološki proizvod, a i danas se trude sve raditi na ekološki prihvatljiv način. "Danas, iako nema snijega, mi sve odrađujemo na ekološki način kao i da je padao snijeg, a laboratoriji u Švicarskoj i Hrvatskoj to i potvrđuju", zaključuje Nives.