NEDAVNO smo vam pisali o veganskoj sarmi u koju umjesto mesa ide crvena leća pomiješana s rižom, a svi ostali sastojci su manje-više isti kao i kod klasične sarme, s nezaobilaznim kiselim zeljem i pireom za prilog (recept je ovdje).
Sarma bez mesa hit je među veganima i vegetarijancima, a probali su je i mnogi mesojedi, no mnogi će reći da sarma jednostavno nije sarma ako je bez mesa.
>> Sarma bez mesa hit je među veganima, znamo kako je napraviti
Upravo je ta sarma bez mesa izazvala popriličnu raspravu na našem Facebooku, i to ispod recepta za vegansku sarmu, gdje smo vas pitali jeste li ju već probali. I dok su je neki probali i super im je, drugi za sarmu bez mesa ne žele ni čuti.
Dvije čitateljice napisale su da su vegansku sarmu već kuhale i da im je super, a treći se čitatelj složio da je, iako ju radi na malo drugačiji način, puno bolja od normalne. "Obožavam, imam više različitih verzija i sve su za prste polizati", napisala je još jedna čitateljica.
S tom se tvrdnjom složila i još jedna čitateljica, koja uvijek radi vegansku sarmu, dok njezina mama radi klasičnu, mesnu, i kaže da ne primjećuje razliku. "Nije meso ili tofu koje daje šmek, već dobro kiselo zelje, temeljac i pire", smatra ona.
>> Uz ove savjete, sarma će vam svaki put ispasti savršeno, a jest ćete ju danima
No, puno je i onih koji smatraju da ovo nije sarma jer u njoj nema mesa. "Mislim da je velika uvreda ovako nešto nazvati sarmom", smatra jedan čitatelj, a druga se čitateljica slaže s njim. "Zna se što je tradicijska sarma. Ostale inačice bi trebale imati svoje ime", piše ona.
"Zar vam ništa nije sveto?!", "Nije loše kao prilog ako se kuhala s dosta suhog mesa", "Život je prekratak da biste se pretvarali da volite vegansku sarmu", još su neki od komentara onih koji nisu baš oduševljeni bezmesnom verzijom sarme.
Ime ovog jela dolazi od turske riječi "sarma", što znači "zamotano", a u nekim drugim dijelovima svijeta isto to jelo zove se dolma, što na turskom znači "punjeno". Iako je nama najpoznatija sarma s mljevenim mesom i kiselim kupusom, u Turskoj se često priprema bez mesa, s lišćem vinove loze ili blitvom, pa veganska sarma kao takva nije nikakva novost u drugim dijelovima svijeta.