Restoran koji radi 50 godina: "Nitko osim lokalca ne može bolje skuhati domaće jelo"

FOTO: Dejan Tatomir

U JAŠKOVU, malom mjestu smještenom između Karlovca i Ozlja, nalazi se obiteljski restoran Žganjer. Vode ga Marina i Ivan Žganjer, koji ove godine slave pedeset godina rada. 

Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je Ivan otišao raditi u Njemačku, no roditelji su željeli da se vrati. Ivan je na to pristao, no rekao je ocu da će se vratiti ako otvore vlastitu mesnicu s obzirom na to da je otac bio mesar i vinar. Krenuo je tako u posao s mesom, a potom je još jednom otišao u Njemačku kako bi zaradio novac i otvorio svoju gostionicu.

U kućnoj kuhinji napravili prozorčić za izdavanje narudžbi jela

Srušio je krov obiteljske kuće, napravio betonsku ploču, a šank je dao napraviti kod lokalnog stolara. Roditelji, iako ne baš zadovoljni da im se ruši krov, bili su podrška sinu u namjeri da otvori ugostiteljski objekt u kojem se u početku točilo samo piće, a
tek povremeno peklo pokoje janje ili odojak. Salate su pripremali u kuhinji u kući na kojoj su napravili prozorčić za izdavanje narudžbi. Očekivano, mještani su govorili kako Ivan neće dugo opstati.

"Osamdesetih se posao krenuo razvijati, postali smo popularni, a svakodnevno se tražio stolac više, baš kao i koja kila janjetine više. Puno smo pekli na terenu na crkvenim i vatrogasnim slavljima u okolnim mjestima i po susjednoj Sloveniji i tako došli do velikog broja novih gostiju.

1990. došlo je do velike odluke - proširenja, povećanja, opremanja profesionalne ugostiteljske kuhinje i svih pratećih prostorija i otvorio sam, sa suprugom Marinom, restoran. Dugo smo razgovarali kako ga nazvati i na kraju smo odlučili dati najjači pečat i stati iza novog proizvoda svojim prezimenom - tako je buffet Lovcu postao restoran Žganjer", otkrio je Ivan. 

Vizija im je oduvijek bila pružiti gostu obrok "za najest se"

Ivan i Marina janjce su nabavljali s Krka, Paga i Cresa, a kvaliteta koju su nudili rezultirala je proširenjem nekoliko puta zadnjih desetljeća. Od prvoga dana imali su samo jednu viziju - pružiti gostu domaću hranu, ukusan obrok "za najest se" i to je ostalo utkano u njihovoj viziji do dana današnjeg.

"Ugostiteljstvo je dinamičan posao koji nema fiksno radno vrijeme, radi se najviše kada drugi imaju slobodan dan. Obiteljski rad je često izazovniji jer se često briše granica poslovnog i privatnog života, a s druge strane to nosi i svoje benefite jer se svi bolje razumijemo. Svatko svojom individualnošću, posebnim sposobnostima ili talentima dio je priče i nadopunjuje ju. Ipak, zadnju riječ u ugostiteljstvu na kraju ima gost.

Iz perspektive roditelja djece koja odrastaju u takvom okruženju, sigurno ima dana i trenutaka kada obiteljske obaveze pate, ali s druge strane, djecu se nekako prirodno uči radnim navikama, odrastaju u zanimljivom životno-radnom okruženju, komunikaciji s različitim ljudima. Međutim, uz ogromnu ljubav prema poslu i posvećenost poslu, mislim da smo ipak uspjeli prenijeti svojim kćerima da je obitelj najveća svetinja i smisao postojanja", ispričala je Marina, kojoj i danas pomažu kćeri Lidija i Alenka.

I danas najpoznatiji po janjetini

Danas su najpoznatiji po janjetini, koja je i u njihovom obiteljskom grbu, a svi njihovi gosti s posebnim nestrpljenjem čekaju drugu polovicu prosinca, kada među prvima u Hrvatskoj serviraju mladu janjetinu, koja je najviše kvalitete zahvaljujući provjerenim dobavljačima s Paga, ali i s Krka. Peče se samo najsvježije meso, a i sve ostale namirnice trude se nabavljati od lokalnih OPG-ova. Obitelj Žganjer ima i svoj vrt, svinje, a pripremaju i vlastite rezance, kruh, njoke, slastice, kisele krastavce i kiselu papriku.

"Osim same janjetine s ražnja, gosti naviše vole i delikatesnu janjeću jetrenu paštetu, janjeće fileke i nezaobilaznu janjeću jetricu na jaškovski način sa svježim sirom i vrhnjem. Zadnjih godina istaknule su se i naše prave domaće juhe bogate okusom - goveđa s domaćim rezancima, od vrganja iz šuma iz okruženja restorana te od buče. Od mesnih jela po narudžbi, top tri jela su teleći medaljoni u umaku, sablja bana Frankopana i medaljoni u umaku od Karlovačkog piva.

Inspiriraju se kuharicama Zrinskih iz 17. stoljeća

Posljednjih godina dodali smo i jela koja su povezana s bogatom povijesti ozaljskog kraja, a inspiraciju smo pronašli u kuharicama Zrinskih iz 17. stoljeća. Nikako ne smijemo zaboraviti, a posebno od 2015., kada je u Jaškovu napravljena najduža
štrudla na svijetu i postavljen Guinnessov rekord od 1479.38 metara - domaću štrudlu.

Uz janjetinu, štrudla je, pogotovo u vrijeme Štrudlafesta, neizostavan simbol restorana", priznaju oboje. Štrudle i danas spremaju onako kako su ih pripremale njihove majke obje imena Dora pa stoga i njihove slastice nose ime "slastice bake Dore", među kojima su i karlovački keksi te torta Katarine Zrinski.

Ovaj restoran danas ima desetak djelatnika tijekom cijele godine, a ovisno o dobu godine taj se broj zna i povećati. Mnogi su kod njih dočekali mirovinu, a djelatnici ovaj restoran nerijetko zovu svojim drugim domom. Ovdje ljudi rade i po deset, dvadeset pa čak i trideset godina, a na tome im je obitelj Žganjer iznimno zahvalna.

"Znalo je biti i težih trenutaka, i umora i nervoze, svi smo na kraju samo ljudi sa svojim brigama i problemima, znalo je biti kiše i teških uvjeta na terenu, ali kada vidite zadovoljne goste od kojih mnogi desetljećima dolaze kod nas, sve se zaboravi. Zajedno smo goste 'pratili' od najmanjih nogu, krstitki, prvih pričesti, vjenčanja... S mnogim gostima smo postali prijatelji, to su takva bogatstva i zadovoljstva", ponosno je prepričao Ivan, a Marina se nadovezuje.

"Nitko osim lokalnog kuhara ne može bolje skuhati i prezentirati tradicionalno jelo"

"Kada čovjek radi jedan posao toliko godina, suočava se s mnogim promjenama i izazovima - uspješno smo im odolijevali kroz ta desetljeća jer u protivnom ne bismo opstali, a pogotovo rasli. Sada, situacija s djelatnicima je zaista specifična i izazovna, šteta je da mladi ljudi iz kraja odlaze u inozemstvo raditi jednake poslove za kojima je potražnja i kod nas, a nitko osim lokalnog kuhara ne može bolje skuhati i prezentirati tradicionalno jelo svojega kraja. Dobru atmosferu najbrže rade zadovoljni gosti - kada
je puno posla, onda zaboravimo i na neke brige, možda i bolove, i na južinu...

Naši djelatnici imaju sigurnost i pouzdanost, redovnu isplatu plaća, dodatne nagrade i bonuse kroz poklone za godišnjice staža, mogućnost besplatnog smještaja u apartmanima na moru, a posebno nas vesele okupljanja uz glazbu i hranu", kaže Marina.

Obitelj Žganjer kaže kako ništa ne bi promijenili i sretni su što su s djelatnicima i gostima stvorili ovako lijepu priču. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.