Službeno se vratio najpopularniji domaći panettone, ovo su lokacije gdje se prodaje

Foto: Karlo Jelić

SVAKE godine s velikim veseljem iščekujemo dolazak adventskog kralja slastica - Kroštulinog Panettonea. U pravom božićnom duhu, veselih boja i u novom pakiranju, ove je godine došao u dva nova okusa koja ćemo zavoljeti na prvu: pistacija - limun i mandarina - bijela čokolada. Uz nove okuse tu su klasici: kandirano voće, čokolada te Bajadera. Od danas su u prodaji, a pred sam Božić izlazi i Secret Panettone.

"Vesele nas novi okusi. Kroz naše sladolede smo otkrili kako su limun i pistacio izvrsna kombinacija, ljudi su ih odmah zavoljeli. Kvalitetan limun imamo u Hrvatskoj, a ljudi jako vole pistaciju. Neretvanske mandarine izvrsno su se stopile s bijelom čokoladom", otkriva prehrambeni tehnolog i suvlasnik Boogie Laba Karlo Vulin te dodaje: "Ove smo godine najviše radili na teksturi. Uspjeli smo dobiti svježinu skoro i do dva mjeseca. Što je za artisanski panettone gotovo i nemoguće. Svi trenutačni imaju do sada best before mjesec dana. Ove smo godine u svibnju krenuli s probama, da istestiramo rok. Kroz različite tehnike fermentacije i samu fermentaciju uspjeli smo doći do toga da imamo dva mjeseca. Prvih mjesec dana je svježiji i podatniji!"

Sama proizvodnja počinje hranjenjem divljih kvasaca u tri navrata, svaka četiri sata. Kad se dovoljno aktiviraju, radi se prvi zamjes tijesta, pušta se da fermentira 12 do 18 sati, a zatim mu se dodaje još maslaca, jaja i mlijeka te dodaci kako bi dobili drugi zamjes. On zatim prvo fermentira od 2 do 4 sata, nakon čega se oblikuje i prepušta finalnoj fermentaciji.

Tada ulazi u treći dan pripreme. Slijedi pečenje, a kad ono završi, svaki se panettone okreće naopačke. On je u svojoj unutrašnjosti još uvijek žitak, a samo tijesto je izrazito bogato sastojcima. Nakon 12 sati hlađenja završava četverodnevni proces proizvodnje. Tada Panettone Kroštule i Boogie Laba ulazi u čarobna božićna pakiranja koja će na svakom stolu biti pravi adventski ukras.

Gdje ga kupiti?

Ova blagdanska delicija putuje diljem Hrvatske na blagdanske stolove. Pronaći ćemo ga u Zagrebu u Boogie LAB-u te na web-shopu shop.krostula.hr, ali i u Balance brunchu, Fisheriji te Špeceraju. U Kolijevci kruha u Puli, Romeru u Opatiji, Butiga u Voloskom, u Rijeci u Croatia in the boxu, pekarnici Kroštula u Zadru, u Splitu u Biberonsu te OŠ Kolaču te Miva Galeriji vina u Dubrovniku. Košta 36 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.