ŠPAGETI aglio e olio talijanski su klasik u kojemu najviše uživaju ljubitelji ljutog. Ovo jelo podrijetlom iz Napulja popularno je zbog svoje jednostavnosti, ali i zbog činjenice da vam je za njega potrebno tek nekoliko jeftinih, lako dostupnih sastojaka. Poseban okus i ljutinu daju mu peperoncino papričice, a za količinu koja je dovoljna za četiri osobe izdvojit ćete manje od 5 eura.
Ako želite napraviti brzi ručak ili večeru za cijelu obitelj, a na budžetu ste, ovaj je recept baš za vas, a trebat će vam:
- 400 g špageta
- 4 režnja češnjaka
- 240 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- jedan peperoncino (a možete koristiti i mrvljeni iz vrećice)
- malo soli.
>> Ručak gotovo ni iz čega: Deset recepata za najjednostavnija jela od tjestenine
Špagete smo pronašli po cijeni od 1.09 eura za 500 g, pa ćete 400 g platiti 0.87 eura. Četiri režnja češnjaka su otprilike 20 g, pa ćete tu količinu platiti 0.14 eura (150 g češnjaka je 1.69 eura), a za 240 ml maslinovog ulja izdvojit ćete 3.11 eura (500 ml je 6.49 eura). U cijenu nismo uračunali sol, a mrvljeni peperoncino pronašli smo po cijeni od 0.68 eura za 27 g, pa će vas ovo jelo ukupno ispasti 4.80 eura.
Recept za špagete aglio e olio
Špagete ćete najprije skuhati u slanoj vodi - kuhajte ih dok ne budu al dente. Dok se špageti kuhaju, u manjoj posudi, na slabijoj vatri, zagrijte maslinovo ulje te lagano popržite češnjak i dodajte mu peperoncina, a količinu peperoncina prilagodite sebi, ovisno o tome želite li da jelo bude više ili manje ljuto.
Češnjaku dodajte malo vode od kuhanja tjestenine, a zatim ubacite i kuhane špagete. Dobro izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Ako želite, dodajte i malo nasjeckanog svježeg peršina te ponovno izmiješajte. Poslužite odmah.