Sve se više spominje "reverse searing", a što je to uopće?

Foto: Shutterstock

VJEROJATNO ste čuli za pojam "reverse searing", pratite li TikTok i teme o grillanju. Ovdje ćemo pojasniti što je to i kako ga izvesti.

Reverse searing moglo bi se s engleskog prevesti kao obrnuto pečenje. To je proces pripreme odreska koji počinje obradom na niskoj temperaturi (135°C) dok nije skoro gotov, zatim se završi pečenjem na jakoj vatri. Obrnuto pečenje stvara prekrasnu prženost izvana i dimom prožetu, savršenu srednju pečenost iznutra.

Topla pećnica suši površinu, čime se uklanja vlaga. Sporo i ravnomjerno zagrijavanje u pećnici pruža veću kontrolu i sprječava prekuhavanje, kažu oni koji koriste ovu metodu.

Pečenje odreska ovom metodom najbolje je za deblje komade, od 4 do 5 cm debljine. Sve ispod će se prebrzo ispeći. Odaberite steak s malo masnoće, kao što su ribeye, new york strip, porterhouse ili filet mignon.

@fan.nickdigiovanni

Reverse-Seared Steak

♬ nhạc nền - fan.nickdigiovanni

Pećnica

Stavite veliku tavu od lijevanog željeza (pazite da je ručka predviđena za pećnicu) ili vatrostalnu posudu u pećnicu da se zagrije. Obje strane steaka začinite solju i paprom prije pečenja ili kad je sve gotovo, ovisi što preferirate.

Kada pečete odrezak u pećnici, koristite termometar da biste pratili unutarnju temperaturu najdebljeg dijela steaka. Nakon 15 minuta provjerite temperaturu i nastavite provjeravati svakih 5 minuta dok ne dođe od 32 do 35ºC za srednje pečeno.

Odresci će se u tavi ispeći do kraja i temperatura će se nastaviti povećavati, stoga ne želite da se odrezak ispeče u pećnici do kraja da ne dobijete gumu.

Tava

Izvadite odreske i sad idemo na tavu. Pecite odreske sa svake strane na vrućem ulju ili masti oko 2 minute, odnosno dok se ne postigne željena unutrašnja temperatura pečenja. Ciljajte na unutarnju temperaturu od 49 do 52ºC za srednje pečeno. Zapecite steakove i sa strane da se otopi masnoća, oko 30 do 60 sekundi po strani.

Odmor

Pečeni odrezak izvadite iz tave dasku da odmori desetak minuta. Narežite, uživajte.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.