VJEROJATNO ste čuli za pojam "reverse searing", pratite li TikTok i teme o grillanju. Ovdje ćemo pojasniti što je to i kako ga izvesti.
Reverse searing moglo bi se s engleskog prevesti kao obrnuto pečenje. To je proces pripreme odreska koji počinje obradom na niskoj temperaturi (135°C) dok nije skoro gotov, zatim se završi pečenjem na jakoj vatri. Obrnuto pečenje stvara prekrasnu prženost izvana i dimom prožetu, savršenu srednju pečenost iznutra.
Topla pećnica suši površinu, čime se uklanja vlaga. Sporo i ravnomjerno zagrijavanje u pećnici pruža veću kontrolu i sprječava prekuhavanje, kažu oni koji koriste ovu metodu.
Pečenje odreska ovom metodom najbolje je za deblje komade, od 4 do 5 cm debljine. Sve ispod će se prebrzo ispeći. Odaberite steak s malo masnoće, kao što su ribeye, new york strip, porterhouse ili filet mignon.
@fan.nickdigiovanni Reverse-Seared Steak
♬ nhạc nền - fan.nickdigiovanni
Pećnica
Stavite veliku tavu od lijevanog željeza (pazite da je ručka predviđena za pećnicu) ili vatrostalnu posudu u pećnicu da se zagrije. Obje strane steaka začinite solju i paprom prije pečenja ili kad je sve gotovo, ovisi što preferirate.
Kada pečete odrezak u pećnici, koristite termometar da biste pratili unutarnju temperaturu najdebljeg dijela steaka. Nakon 15 minuta provjerite temperaturu i nastavite provjeravati svakih 5 minuta dok ne dođe od 32 do 35ºC za srednje pečeno.
Odresci će se u tavi ispeći do kraja i temperatura će se nastaviti povećavati, stoga ne želite da se odrezak ispeče u pećnici do kraja da ne dobijete gumu.
Tava
Izvadite odreske i sad idemo na tavu. Pecite odreske sa svake strane na vrućem ulju ili masti oko 2 minute, odnosno dok se ne postigne željena unutrašnja temperatura pečenja. Ciljajte na unutarnju temperaturu od 49 do 52ºC za srednje pečeno. Zapecite steakove i sa strane da se otopi masnoća, oko 30 do 60 sekundi po strani.
Odmor
Pečeni odrezak izvadite iz tave dasku da odmori desetak minuta. Narežite, uživajte.