Talijani obožavaju ovu čokoladnu tortu od samo nekoliko sastojaka, imamo recept

Foto: Shutterstock

Torta Caprese je sočna torta koju karakterizira čvrst, sočan, čokoladni biskvita a priprema se bez brašna i to od svega nekoliko sastojaka. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za ovu talijansku delikatesu, bogatu okusom i idealnu za sve prave zaljubljenike u čokoladu. Ova torta potječe s otoka Caprija u Italiji, a tradicionalno se priprema s bademovim brašnom što ju čini bezglutenskim desertom. 

Postoji nekoliko priča o tome kako je nastala, a najpopularnija je ta da je torta zapravo nastala pogreškom domaćice koja je, oko 1920. godine na otoku Capriju pripremala običnu tortu od čokolade s dodatkom mljevenih badema, no zaboravila je dodati brašno. Rezultat je bio lagan, prozračan i sočan biskvit u kojemu je dominirao snažan čokoladni okus.

Torta je u sredini i unutrašnjosti meka i sočna, dok je izvana prekrivena hrskavom koricom. Okusom dominira tamna čokolada, a aroma bademovog brašna ga obogaćuje i daje karakterističnu notu. 

Koji su sastojci potrebni

Ova se talijanska delicija priprema od nekoliko jednostavnih sastojaka koje svi imamo kod kuće, a ako i nije tako, lako ih je nabaviti: velika jaja, kristal šećer, tamna čokolada, maslac i bademovo brašno. Ukoliko kod kuće nemate bademovo brašno, možete ga pripremiti od mljevenih badema, koristeći sjeckalicu ili blender.

Bademovo brašno priprema se od blanširanih, oguljenih badema fine, glatke teksture i svijetle boje. Možete ga pripremiti i od neoguljenih badema, od čega će brašno biti nešto tamnije boje i grublje teksture zbog čega će i tekstura same torte biti malo drugačija, no, neće značajno utjecati na okus i krajnji rezultat. 

Kako se priprema

Za početak, zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite okrugli lim za pečenje mjera oko 25 cm, premažite ga maslacem i lagano pobrašnite. 

Miksajte bjelanjke sa šećerom do čvrste teksture (oko 5-6 minuta). Prebacite u veću posudu i stavite u hladnjak dok pripremate ostatak smjese. Istopite čokoladu. U većoj posudi miksajte maslac i preostali šećer dok ne dobijete prozračnu, kremastu teksturu. Dodajte žumanjke, jedan po jedan i miksajte dok se ne sjedine sa smjesom. Dodajte bademovo brašno i rukom ga umijesite u smjesu, a onda dodajte i otopljenu čokoladu i nju umijesite.

Dodajte bjelanjke iz hladnjaka i špatulom ih nježno sjedinite sa smjesom, nemojte koristiti mikser. Smjesu prebacite u lim za pečenje i pecite 40-45 minuta, a možete i raditi test čačkalicom - ubodite u tijesto, a znati ćete da je pečeno kada čačkalica izađe potpuno čista.

Nakon pečenja tortu ohladite desetak minuta, a poželjno je servirati ju još toplu ili sobne temperature. Možete ju posuti šećerom u prahu, a tradicionalno se poslužuje uz sladoled od vanilije, šlag ili bobičasto voće. 

Detaljan recept za originalnu tortu Caprese pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.