Torta Caprese je sočna torta koju karakterizira čvrst, sočan, čokoladni biskvita a priprema se bez brašna i to od svega nekoliko sastojaka. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za ovu talijansku delikatesu, bogatu okusom i idealnu za sve prave zaljubljenike u čokoladu. Ova torta potječe s otoka Caprija u Italiji, a tradicionalno se priprema s bademovim brašnom što ju čini bezglutenskim desertom.
Postoji nekoliko priča o tome kako je nastala, a najpopularnija je ta da je torta zapravo nastala pogreškom domaćice koja je, oko 1920. godine na otoku Capriju pripremala običnu tortu od čokolade s dodatkom mljevenih badema, no zaboravila je dodati brašno. Rezultat je bio lagan, prozračan i sočan biskvit u kojemu je dominirao snažan čokoladni okus.
Torta je u sredini i unutrašnjosti meka i sočna, dok je izvana prekrivena hrskavom koricom. Okusom dominira tamna čokolada, a aroma bademovog brašna ga obogaćuje i daje karakterističnu notu.
Koji su sastojci potrebni
Ova se talijanska delicija priprema od nekoliko jednostavnih sastojaka koje svi imamo kod kuće, a ako i nije tako, lako ih je nabaviti: velika jaja, kristal šećer, tamna čokolada, maslac i bademovo brašno. Ukoliko kod kuće nemate bademovo brašno, možete ga pripremiti od mljevenih badema, koristeći sjeckalicu ili blender.
Bademovo brašno priprema se od blanširanih, oguljenih badema fine, glatke teksture i svijetle boje. Možete ga pripremiti i od neoguljenih badema, od čega će brašno biti nešto tamnije boje i grublje teksture zbog čega će i tekstura same torte biti malo drugačija, no, neće značajno utjecati na okus i krajnji rezultat.
Kako se priprema
Za početak, zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite okrugli lim za pečenje mjera oko 25 cm, premažite ga maslacem i lagano pobrašnite.
Miksajte bjelanjke sa šećerom do čvrste teksture (oko 5-6 minuta). Prebacite u veću posudu i stavite u hladnjak dok pripremate ostatak smjese. Istopite čokoladu. U većoj posudi miksajte maslac i preostali šećer dok ne dobijete prozračnu, kremastu teksturu. Dodajte žumanjke, jedan po jedan i miksajte dok se ne sjedine sa smjesom. Dodajte bademovo brašno i rukom ga umijesite u smjesu, a onda dodajte i otopljenu čokoladu i nju umijesite.
Dodajte bjelanjke iz hladnjaka i špatulom ih nježno sjedinite sa smjesom, nemojte koristiti mikser. Smjesu prebacite u lim za pečenje i pecite 40-45 minuta, a možete i raditi test čačkalicom - ubodite u tijesto, a znati ćete da je pečeno kada čačkalica izađe potpuno čista.
Nakon pečenja tortu ohladite desetak minuta, a poželjno je servirati ju još toplu ili sobne temperature. Možete ju posuti šećerom u prahu, a tradicionalno se poslužuje uz sladoled od vanilije, šlag ili bobičasto voće.
Detaljan recept za originalnu tortu Caprese pogledajte ovdje.