SVJETSKI atlas hrane tradicionalno je objavio godišnju listu najboljih kuhinja i jela svijeta. Ljestvica je, navodi TasteAtlas, složena na temelju 477.287 ocjena za 15.478 jela i namirnica u njihovoj bazi.
Prvi put se na vrhu ljestvice našla Grčka, u kojoj se ističu egejske pistacije, maslinovo ulje s otoka Finikija, Kalamata masline, bob sa Santorinija i naranče s Krete.
Druga kuhinja "koju morate probati u 2025." je talijanska, a treći na listi je Meksiko.
Hrvatska je zauzela visoko 17. mjesto. U Hrvatskoj se preporučuju slavonski kulen (4.6), zagorski mlinci (4.6), paška janjetina (4.6), gradele (4.5) i fuži (4.5). U zagradama su ocjene koje su navedenoj hrani dali posjetitelji TasteAtlasa.
Kao najbolji gourmet proizvođači u Hrvatskoj ističu se Aura Destilerija, Oleum Maris maslinovo ulje, Rossi Destilerija, Orna maslinovo ulje i Sirana Gligora, a istaknuti lokalni i tradicionalni restorani su Bistro Esplanada u Zagrebu, Konoba Vinko u Konjevratima, Hotel Dunav u Iloku, Mala Hiža u Mačkovcu i Restoran Johnson u Mošćeničkoj Dragi.
Kompletnu listu možete pogledati ovdje: www.tasteatlas.com/best/cuisines
Čak pet hrvatskih regija među 100 najboljih na svijetu
Čak pet hrvatskih regija našlo se među 100 najboljih food regija svijeta.
Istra je 30. najbolja food regija na svijetu, Dalmacija 34., Sjeverna Hrvatska 58., Primorje i Lika 76., a Slavonija i Baranja 83. Na prvom mjestu je talijanska Campania.
Zagreb se našao na 59. mjestu ljestvice najboljih food gradova svijeta, a Split na 72. Najbolji food grad na svijetu po TasteAtlasu je Napulj.
Među 100 najboljih tradicionalnih jela svijeta nema niti jednog hrvatskog, a na vrhu liste je kolumbijska Lechona. Radi se o pečenoj svinji punjenoj aromatičnim nadjevom. Svinja se obično puni rižom, graškom, lukom, češnjakom i začinima poput kima, a ponekad i svinjetinom izrezanom na komadiće. Nakon punjenja, cijela svinja se peče na laganoj vatri, često i do deset sati, dok koža ne postane hrskava i zlatnosmeđa.
Sva nagrađena jela, namirnice, kuhinje, gradove i regije možete pogledati ovdje: www.tasteatlas.com/best/