Tek 8 posto Srba naručuje hranu preko dostave. Evo kako mi stojimo

Foto: Pixsell

Aplikacije za dostavu hrane svoj su nagli rast počele doživljavati još nekoliko godina prije pandemije. Njihov je razvoj započeo u Kini i SAD-u, a ubrzo se proširio i diljem Europe. Od tada, prema istraživanjima, bilježe konstantan rast i popularnost. Nedavno su izašli najnoviji podaci Eurostata o tome gdje ljudi, u Europi, najviše naručuju hranu preko platformi za dostavu. 

Što kažu brojke?

Pa, krenimo od zemalja koje to čine najmanje.

Srbija je na samom dnu ljestvice sa samo 8% populacije koja hranu naručuje preko platformi za dostavu. Prati ju Poljska s 18%, Italija s 19%, a odmah iza nalaze se Slovenija i Francuska s 20%, Bosna i Hercegovina s 21%, a sličan trend prati i Hrvatska s malo većih 22%. Unatoč brojnim dostavljačima koje susrećemo na ulicama, čini se da prema navedenoj statistici u Europi to i nije tako velik postotak.

Latvija bilježi 23%, Njemačka 25%, Bugarska 27%, Švedska 28%, Belgija 31%, Slovačka 32%, Rumunjska 33%, Austrija i Češka 35%, Crna Gora 38%, Portugal 39%, Estonija 40%, a Mađarska i Finska 41%.

Čak 42% populacije dostavu naručuje u Španjolskoj, 44% u Grčkoj, 46% u Švicarskoj, 48% u Turskoj i 49% u Irskoj. Zemlje u kojima je u posljednja 3 mjeseca koncept naručivanja dostave najpopularniji su Engleska s visokih 54%, Nizozemska s 55% te Malta s čak 67% naručitelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.