U Istri se i ove godine održava manifestacija posvećena istarskim kolačima

Foto: FB/Slatka Istra u Vižinadi

U MJESTU Vižinada nedaleko od Motovuna i ove će se godine 14. kolovoza, uoči blagdana Velike Gospe, održati manifestacija Slatka Istra, a u sklopu nje i natjecanje u pečenju tradicionalnih istarskih kolača. Ovo je 26. izdanje ove manifestacije, a na natjecanje se mogu prijaviti sve majstorice i majstori tradicionalnih istarskih kolača.

Neki od brojnih tradicionalnih istarskih slatkih specijaliteta koji će se moći kušati na Slatkoj Istri su i pandešpanj, pinca, bucolaj, štrukolo ili povetica, fritule, cukerančići, kroštule, briskve i paštine, a natjecatelji će kolače spremati prema starinskim recepturama, onako kako su to radile njihove none.

Kolači pripremljeni prema starinskim recepturama

Za svaki izrađeni kolač organizatori će dati simboličnu naknadu od 10 eura i mali poklon iznenađenja svakom natjecatelju, a po osobi se preuzima maksimalno 8 različitih uzoraka kolača. Sve kolače ocjenjivat će stručni žiri, dok će svi prijavljeni kolači biti prezentirani na izložbi Slatke Istre. Kolači će se preuzimati dan uoči Slatke Istre, 13. kolovoza u poslijepodnevnim satima.

Slatku Istru od milja zovu i "najslađom manifestacijom u Istri", a osim gastronomskog dijela, u kojemu će posjetitelji moći kušati tradicionalne istarske kolače, tu je i popratni zabavni program, koncert Dražena Zečića koji je na rasporedu u srijedu, 14. kolovoza u 21 sat.

>> U Istri ste na moru? Evo gdje se isplati otići jesti

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.